De tocht is niet zonder gevaar, onder meer vanwege de ijsberen in het gebied
NOS Nieuws

Noordpool-expeditie verlaat de bewoonde wereld

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Door redacteur Heleen Ekker

De grootste Nederlandse wetenschappelijke pool-expeditie ooit, vertrekt vanavond vanuit Spitsbergen. Het schip De Ortelius vaart om ongeveer 19.00 uur de haven van Longyearbyen uit. Het zal tien dagen duren voordat het schip met de Nederlandse wetenschappers aan boord weer terugkeert in de bewoonde wereld.

De route voert langs de zuidpunt van Spitsbergen naar Edgeøya. Op dit eiland wonen geen mensen en er zijn de afgelopen decennia ook maar mondjesmaat mensen geweest. Wel is het de plek waar van 1968 tot 1988 een Nederlands onderzoeksstation gevestigd was.

De route van de Spitsbergen-expeditie

55 Wetenschappers

Nederlandse wetenschappers onderzochten destijds de flora en fauna van het gebied. Drie van hen varen nu ook weer mee. Zij zullen bij uitstek kunnen bekijken in hoeverre het gebied verandert onder invloed van de snelle opwarming van het Noordpoolgebied.

Met de expeditie varen in totaal 55 wetenschappers mee, met veel verschillende specialismen. Biologen, ecologen, archeologen, geologen en ook bijvoorbeeld juristen. Daarnaast zijn er ook een paar 'bekende Nederlanders' bij, zoals D66-kamerlid Stientje van Veldhoven en acteur en dichter Ramsey Nasr.

  • NOS
    De grootste Nederlandse wetenschappelijke pool-expeditie ooit, vertrekt vanavond op Spitsbergen
  • NOS
    Met de expeditie varen veel wetenschappers mee, met verschillende specialismen
  • NOS
    Het schip De Ortelius vaart om ongeveer 19.00 uur de haven van Longyearbyen uit
  • NOS
    NOS-verslaggever Martijn Bink in gesprek met NOS-weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke
  • NOS/Martijn Bink
    De meest noordelijke zonnewijzer ter wereld

De belangstelling voor de Noordpool groeit. Nederland heeft grote wetenschappelijke interesse in het gebied, maar ook is het gebied om allerlei geopolitieke redenen belangrijk. Door het smeltende ijs komen voorraden olie en gas beschikbaar en worden belangrijke vaarroutes toegankelijk.

Weblog Munneke

Namens de NOS varen ook weerman Peter Kuipers Munneke en verslaggever Martijn Bink mee. Munneke is naast zijn werk als weerman ook klimaatwetenschapper bij de Universiteit Utrecht. Hij houdt vanaf vandaag dagelijks een weblog bij, lees hier zijn eerste bijdrage. Martijn Bink doet op radio en tv verslag van de expeditie.

De expeditie duurt tot 28 augustus. Dan komt het schip weer terug in de bewoonde wereld. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zal het gezelschap dan weer welkom heten in de veilige haven van Longyearbyen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl