Sergej Boebka (l) en Sebastien Coe
NOS Sport

Coe versus Boebka: IAAF staat voor nieuw tijdperk

De atletiekwereld zit in de beklaagdenbank. Recente onthullingen over grootschalige malversaties met dopingtests in de periode 2001 tot 2012 hebben voor grote opschudding gezorgd. De beschuldigende vinger wijst naar de internationale atletiekfederatie IAAF, die jarenlang niets zou hebben ondernomen om dopingzondaars te ontmaskeren.

Woensdag kiest de federatie in Peking een nieuwe voorzitter, die schoon schip moet gaan maken. Twee voormalige wereldtoppers azen op de positie die al zestien jaar door de inmiddels 82-jarige Senegalees Lamine Diack is ingenomen: de Brit Sebastian Coe en de Oekraïner Sergej Boebka. De charismatische Coe lijkt favoriet.

Alles is beter dan Diack. Die heeft er natuurlijk veel te lang gezeten en om hem heen hangt een zweem van corruptie.

Sportmanager Jos Hermens

Imposante loopbaan

Zowel Coe (58) als Boebka (51) kan op een imposante atletiekloopbaan terugkijken. De Brit blonk uit op de middenafstand, de Oekraïner reeg de wereldrecords en wereldtitels aaneen met de polsstok. Beiden hebben olympisch goud achter hun naam staan; Coe zelfs twee keer.

Beiden hebben politieke ervaring en ook bestuurlijk draaien ze al jaren mee in de topsportwereld. Coe maakte de meeste indruk als voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Londen (2012), die een groot succes waren.

Sylvia Barlag steunt Coe

37 landen hebben al aangegeven Coe te zullen steunen, vijf hebben in het openbaar hun steun aan Boebka gegeven. Coe kan vooral rekenen op steun uit Oceanië en (West-)Europa. Ook Nederland schaart zich bij de stemming achter de Brit.

Sylvia Barlag, lid van het bestuur van de Atletiekunie en lid van het IAAF-bestuur, ziet in hem de man die de atletiek kan veranderen: "Coe is een voorstander van veel meer transparantie. Er moet een hoop veranderen binnen de IAAF, ook bestuurlijk. Hij is de aangewezen persoon om daar werk van te maken", zegt Barlag.

Zelf hoopt de oud-meerkampster ook herkozen te worden in de IAAF Council. Ze maakt sinds 2011 deel uit van het bestuur van de federatie.

Barlag heeft veel vertrouwen in de plannen van Coe."Hij pleit voor een onafhankelijk dopingagentschap binnen de atletiekwereld om de dopingproblematiek goed aan te pakken. Daarnaast heeft hij van de Olympische Spelen in Londen een succes gemaakt. Zakelijk en procesmatig kan hij dus wel iets. Van Boebka heb ik de afgelopen jaren op dat gebied niets vernomen."

Alles beter dan Diack

Voormalig atleet en bekend sportmanager Jos Hermens heeft ook een lichte voorkeur voor Coe, maar vindt het vooral belangrijk dat er een nieuwe wind gaat waaien in het bestuur: "Alles is beter dan Diack. Die heeft er natuurlijk veel te lang gezeten en om hem heen hangt een zweem van corruptie. Bovendien moet de IAAF nu echt serieus werk gaan maken van alle dopingproblemen."

"Ik geef Boebka een acht en Coe een negen. Ik denk dat ze allebei in staat zijn om veranderingen teweeg te brengen. Sebastian Coe heeft een goede uitstraling, hij kan de IAAF de nodige transparantie geven. Er is iemand nodig die 100 procent schoon is, die ook door de buitenwereld serieus genomen wordt.

Boebka is inmiddels ook een wereldburger, maar aan hem kleeft toch het Oostblokimago. Dat kan tegen hem werken."

Barlag: "Boebka heeft misschien een voordeel dat hij leiding gaf aan de ontwikkelingscommissie van de IAAF, die het geld verdeelde om atletiekprojecten op te zetten. Dat doet het altijd goed in bepaalde regio’s. Landen die veel geld hebben gekregen, zullen misschien voor Boebka kiezen."

Spannende strijd

Beiden verwachten een spannende strijd. Hermens: "Ik denk dat het 50/50 is wie gaat winnen." Veel landen hebben inmiddels openlijk hun steun aan Coe uitgesproken, maar dat zegt niet alles.

Een meerderheid van de stemmen is genoeg om de verkiezing te winnen. De IAAF kent daarbij een noviteit. De landen moeten zowel per stemcomputer als op papier stemmen. Dit na eerdere problemen met de stemcomputer bij de verkiezing van Sergej Boebka als vice-voorzitter vier jaar geleden. Toen moest de stemming over worden gedaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl