NOS Nieuws

China trekt beurzen en grondstofprijzen onderuit

De waardedaling van de Chinese munt leidt tot kopzorgen bij beleggers, grondstofhandelaren en valutahandelaren. Op de Europese en Amerikaanse aandelenbeurzen zakken net als gisteren de koersen diep weg. Op de grondstoffenmarkten dalen de prijzen van olie, staal en koper.

Gisteren verlaagde de Chinese centrale bank onverwacht de waarde van de yuan tegenover de dollar en vandaag daalt de munt verder in waarde.

De Europese aandelenbeurzen staan op verliezen van 2 tot 3 procent. De prijs van een vat Brentolie is weer onder de 50 dollar gezakt.

Serieus teken

De markten zien de depreciatie van de munt als een serieus teken dat het niet goed gaat met de Chinese economie, de op een na grootste economie ter wereld. Recente cijfers versterken die vrees.

Bijna alle indicatoren van de maand juli zijn minder goed dan verwacht. Zo groeide de industriële productie minder hard, vielen de detailhandelsverkopen tegen en bleven de investeringen achter. De Chinese automarkt kromp zelfs met 6,6 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Minder groei betekent minder vraag naar grondstoffen en lagere winstverwachtingen voor bedrijven en vertaalt zich in lagere beurskoersen van grondstoffen en grondstof- en industriebedrijven.

Smeulende economie

De Chinese overheid poogt op allerlei manieren de haperende economie aan te jagen. Er wordt goedkoop geld in de economie gepompt en de beurskoersen worden ondersteund via staatsfondsen. Gisteren werd er ook voor gekozen de eigen munt goedkoper te maken.

Sinds eind 2013 loopt de groei terug. De tijd van dubbele groeicijfers is voorbij. Het jongste groeicijfer van 7 procent is dan wel imposant vergeleken met de economische groei in Europa of Nederland, maar zit op het randje van wat de Chinese overheid aanvaardbaar vindt. Minder groei betekent minder banen en meer werklozen en is problematisch voor veel bedrijven die zich diep in de schulden gestoken hebben.

Een goedkopere munt is goed voor de Chinese export naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Europa. Omgekeerd worden Europese machines, auto's en producten duurder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl