De koersen in China zijn de afgelopen tijd flink gekelderd
NOS Nieuws

Chinese munt devalueert verder

De Chinese yuan is vandaag verder gedevalueerd. De Chinese munt is 1,6 procent minder waard dan gisteren. Toen voerde de Chinese centrale bank een waardevermindering van bijna 2 procent door; de grootste waardevermindering in ruim twintig jaar.

De waardevermindering lijkt het gevolg van de opstelling van de centrale bank. Die heeft geen moeite met een verdere waardedaling van de Chinese munt.

Door dit gebrek aan steun kon de munt vandaag op de valutamarkten verder onderuit gaan. De devaluatie wordt gezien als een poging om de afgenomen economische groei van China weer op te jagen.

Dollar

Het afgelopen jaar is de Chinese munt ten opzichte van de euro bijna 20 procent meer waard geworden. Dat komt doordat de yuan is gekoppeld aan de dollar, die sterk in waarde is gestegen.

Het gevolg is dat Chinese producten duurder zijn geworden en dat is slecht voor de export van het land. In juli was de export 8,3 procent lager dan een jaar eerder. Door de dalende export dreigt werkloosheid te ontstaan en dat kan tot sociale onrust dreigen, iets wat de Chinese leiders voor alles willen voorkomen.

Concurrentie

Devaluatie kan de export stimuleren. Chinese producten worden hierdoor in Europa en de VS goedkoper. Dat gaat ook weer ten koste van de Europese en Amerikaanse export. Europese en Amerikaanse auto's, machines en andere goederen worden naar verhouding duurder.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) reageerde gisteren positief op de devaluatie en noemde het een 'welkome stap'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl