NOS Nieuws

Gedumpt drugsafval: hoe gevaarlijk is het?

De Belgische kinderen die net over de grens bij Maastricht brandwonden opliepen toen ze door een plas fietsten, zijn waarschijnlijk door drugsafval gereden. Ook in Nederland veroorzaakt drugsafval veel problemen, vooral in het zuiden. Waar bestaat drugsafval uit? En hoe gevaarlijk is het?

"Het afval bestaat vooral uit zuren en oplosmiddelen", zegt Franki Klarenbeek van de Dienst Landelijke Recherche, die zich onder meer bezighoudt met het bestrijden van milieucriminaliteit. "We komen veel chemicaliën tegen als zwavelzuur, zoutzuur en mierenzuur. Maar ook aceton, methanol en formamide. Vaak is het een mix van deze middelen."

Het zoutzuur is vaak al verdampt als de politie komt. "Je ziet soms nog wel wat damp, maar een plas ligt er niet meer."

Snel dumpen

De criminelen dumpen het afval op uiteenlopende plekken: van natuurgebieden tot in het riool. "Ze moeten er over het algemeen snel vanaf. Soms binden ze de vaten aan elkaar met een touw waarvan ze het andere uiteinde aan een boom vastmaken. Dan rijden ze weg en dumpen ze in een keer een hele lading." Het komt ook voor dat criminelen de vaten uit de auto schoppen, zegt ze.

Daarin zit volgens Klarenbeek ook het gevaar. "De vaten komen met een harde klap op de grond en dan ontstaat het gevaar dat ze gaan lekken." Dat levert gevaar op voor de omgeving, zowel voor de natuur als voor mensen. "Het zijn in ieder geval geen middelen waar je mee in aanraking moet komen."

Het is vooral zaak dat mensen direct de politie bellen als ze de vaten zien liggen of vermoeden dat er chemisch afval in de natuur ligt, zegt ze. Incidenten waarbij mensen brandwonden oplopen, zoals in België, zijn in Nederland nog niet voorgevallen. "Maar we hebben wel eens mensen gehad die misselijk werden van de vieze dampen die de chemicaliën verspreiden. Of een hond die niet goed werd."

Grensgebied

Dat het afval vaak in grensgebieden wordt gedumpt, verbaast haar niet. "Je bent snel weg uit het gebied. Zowel met drugs als met afval. Daarom werken we ook nauw samen met de Belgische collega's." Die doen ook mee met de acties die we nu in het zuiden van Nederland houden om de drugslaboratoria op te rollen, zegt ze. "Want zonder laboratoria geen dumping, zonder dumping geen laboratoria."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl