NOS NieuwsAangepast

Brabant wil geld voor drugsafval

De provincie Noord-Brabant wil dat minister Opstelten geld vrijmaakt voor het opruimen van drugsafval. Nu draait de eigenaar van de grond waarop het afval wordt gedumpt op voor de kosten. Die kunnen oplopen tot wel 70.000 euro. Vooral Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn er veel geld aan kwijt.

Gedeputeerde Johan van den Hout van de SP wil dat er een waarborgfonds komt. Hij wil dat de minister het mogelijk maakt de zogenoemde pluk-ze-gelden te gebruiken om de kosten voor het opruimen van het gevaarlijke chemisch afval te dekken.

Via de pluk-ze-wet kan de rechter de opbrengst van illegale activiteiten terugvorderen van criminelen. Dit geld verdwijnt nu in de staatskas.

Controle 24/7

In Noord-Brabant loopt een samenwerkingsproject van provincie, gemeenten, waterschappen, Openbaar Ministerie, politie en terreinbeheerders om het buitengebied schoon te houden. Een team van toezichthouders is dag en nacht op pad. In de provincie wordt de laatste tijd veel afval van illegale drugslaboratoria gedumpt.

Volgens landgoedeigenaars weten criminelen de plekjes waar weinig wordt gecontroleerd goed te vinden. Eind januari werden in de bossen tussen Tilburg en Loon op Zand honderden vaten afval gevonden en twee weken later gebeurde dat in Sprang-Capelle. De provincie hoopt met de intensieve controles het dumpen tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl