Stewards bij het AZ-station in Alkmaar
NOS Nieuws

ACP blij met discussie over inzet agenten bij voetbal

Politiebond ACP vindt het een goede zaak als burgemeesters overleggen of er bij voetbalwedstrijden minder agenten kunnen worden ingezet. Gisteren verliep de zogeheten risicowedstrijd AZ - Ajax zonder problemen, hoewel er geen agenten waren vanwege de politieactie bij eredivisiewedstrijden.

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het een mooie bijvangst van de politieactie is, als blijkt dat minder agenten bij voetbalwedstrijden nodig zijn. Hij benadrukt dat het nog te vroeg is voor conclusies: "Dit was één wedstrijd en één zwaluw maakt nog geen zomer."

Van de Kamp reageerde op burgemeester Bruinooge (CDA) van Alkmaar, die gisteren zei dat hij de discussie wil aangaan met collega-burgemeesters. Bruinooge streeft ernaar dat de samenleving zelf zoekt naar een oplossing waarbij agenten bij voetbalwedstrijden niet nodig zijn. "Organiseer je een feestje, dan zorg je ook voor je eigen beveiliging, dat geldt voor andere evenementen ook", zei hij na afloop van de wedstrijd in Alkmaar.

Andere steden

Bruinooge wil met collega's praten of ook andere steden de verantwoordelijkheden meer bij voetbalclubs willen neerleggen. Volgens politiebond ACP zou dat goed kunnen uitpakken voor de politie. "Voetbal neemt ontzettend veel capaciteit in bij de politie", zegt Van de Kamp. "En dat zijn ook uren die we op andere manieren kunnen gebruiken om de criminaliteit terug te dringen."

Ook VVD-Kamerlid Rudmer Heerema hoopt dat het Alkmaarder voorbeeld navolging krijgt. "We gaan hopelijk vaker dit soort beslissingen van burgemeesters krijgen, dat er minder politie-inzet nodig is bij voetbalwedstrijden. Als we een aantal van die experimenten hebben gehad, dan kunnen we in de Tweede Kamer met het initiatief komen om ervoor te zorgen dat dit gebruikelijk wordt in het voetbal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl