Een Iers marineschip komt aan met overlevenden in de haven van Palermo
NOS Nieuws

Schip met slachtoffers bootongeluk Libië in Palermo

Een Iers marineschip met overlevenden van het bootongeluk voor de kust van Libië is afgemeerd in de haven van Palermo op het Italiaanse eiland Sicilië. Aan boord zijn 367 vluchtelingen, onder wie ook jonge kinderen, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Die zwaaien uitbundig naar de mensen aan de kant."

Onder de vluchtelingen zijn veel mensen uit Bangladesh. Er zijn niet veel zwarte Afrikanen aan boord, zegt Zoutberg. Ze zijn gisteren uit zee gehaald en met helikopters naar het Italiaanse eiland Lampedusa gebracht. Vandaag zijn ze met het schip naar Palermo gevaren.

Terwijl deze slachtoffers worden opgevangen, is de Italiaanse marine weer bezig met een nieuwe reddingsoperatie in de buurt van Sicilië.

Hulpverlening

Op de kade in Palermo staan medewerkers van het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen klaar om voedsel, schoenen en kleding uit te delen. Ook worden de slachtoffers medisch gekeurd en krijgen ze psychologische bijstand van Arabische en Afrikaanse hulpverleners.

"Daarna worden ze naar opvangcentra op het eiland gebracht. In de verte zie ik daarvoor al grote witte bussen klaarstaan", zegt Zoutberg.

Honderden drenkelingen

Gisteren sloeg een vissersboot met zo'n 600 vluchtelingen om toen het Ierse marineschip de boot naderde. Het marineschip had een noodsignaal ontvangen, omdat de overvolle boot op 25 kilometer uit de Libische kust in slecht weer was terechtgekomen.

De Libische kustwacht zoekt nog naar drenkelingen en probeert te lokaliseren waar de boot zonk. In het ruim zaten naar schatting nog zo'n 200 tot 250 mensen toen de boot kapseisde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl