Medewerkers van de metro helpen mensen een alternatieve route te vinden
NOS Nieuws

Complete Londense metro ligt plat door nieuwe staking

Voor de tweede keer binnen een maand staakt het personeel van de Londense metro. Meer dan vier miljoen Londenaren die dagelijks de tube nemen zijn gedupeerd. De stations liggen er verlaten bij en de bussen zijn overvol. Veel mensen fietsen of lopen naar hun werk.

De personeelsleden staken omdat zij gedwongen worden nachtdiensten te draaien. Vanaf september gaat de Londense metro in de weekenden ook ‘s nachts rijden, net als in steden als New York en Parijs waar dat al jaren gebeurt.

De meeste Londenaren zijn blij met de nachttreinen, maar hebben weinig begrip voor de staking. Zo ook Kevin, een verzekeringsmanager. "Het is schandalig. Ze hebben een fantastische baan, veel mensen staan ervoor in de rij."

  • Ingrid Cobben / NOS
    Vakbondsmedewerkers delen pamfletten uit over de redenen van de staking
  • Ingrid Cobben / NOS
    Bussen zitten overvol door de staking
  • Ingrid Cobben / NOS
  • Ingrid Cobben / NOS
    Stakende metromedewerkers voor het station Kings Cross
  • Ingrid Cobben / NOS
    Veel mensen lopen naar hun werk

52 vakantiedagen

De salarissen van metropersoneel zijn relatief hoog: een metrobestuurder verdient ongeveer 70.000 euro per jaar. Dat is veel meer dan leraren, verpleegkundigen of politieagenten. De burgemeester van Londen, Boris Johnson, vindt daarom dat het personeel niet mag klagen. "Ze hebben al een prima contract. Sommigen hebben zelfs tot wel 52 vakantiedagen per jaar."

Het Londense vervoersbedrijf biedt het personeel daarnaast twee procent meer loon en een eenmalige bonus van 700 euro vanwege de invoering van de nachtdiensten, maar dat aanbod hebben de vakbonden afgeslagen.

Wij kiezen liever voor onze familie dan voor klagende reizigers.

Steve Hedley van vakbond RMT

Volgens Steve Hedley van de vakbond RMT gaat het niet om geld, maar om kwaliteit van leven. "Met al die extra nachtdiensten, is het voor veel metropersoneel in het weekend niet meer mogelijk om hun kinderen te zien. Het is ons zonder overleg door de strot geduwd." Daarnaast vindt Hedley het geen probleem dat de stakingen op steeds minder begrip van de Londenaren kan rekenen. "Wij kiezen liever voor onze familie dan voor klagende reizigers."

Onveilig in de nacht

Norma gaat vandaag te voet naar haar werk, zij kan er wel inkomen dat de bestuurders het werk hebben neergelegd. "Het zou een keuze moeten zijn of je ’s nachts werkt of niet, het kan best onveilig zijn."

De Londense burgemeester wil ondanks de staking de nachtelijke metro gewoon invoeren op 12 september. Maar de vakbonden dreigen daarom nu al met meer en langere acties. Hedley: "Denk aan stakingen van 48 uur of zelfs langer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl