NOS Nieuws

'Weinig begrip voor metrostaking Londen'

'Londenaren vinden dat metropersoneel genoeg verdient'

De grote metrostaking in Londen valt niet in goede aarde bij de meeste Londenaren, die vandaag een andere manier moeten zien te vinden om op het werk te komen. "Ik hoor veel gemor en gebrom", zegt correspondent Tim de Wit. Hij staat op het grote metrostation King's Cross.

Normaal gesproken is het daar gigantisch druk tijdens de ochtendspits, maar vanochtend blijven de hekken gesloten.

Veel Londenaren vinden dat het metropersoneel niet moet zeuren.

Correspondent Tim de Wit

Het metropersoneel staakt omdat het meer wil verdienen als vanaf september de metro's ook 's nachts gaan rijden. "En daar hebben de meeste Londenaren weinig begrip voor", zegt De Wit. "Metrobestuurders verdienen hier in Engeland meer dan leraren, politieagenten of brandweermannen. De meeste mensen vinden dan ook dat ze niet moeten zeuren."

Het stadsbestuur van Londen wil het personeel tegemoetkomen met een salarisverhoging van 2 procent en een eenmalige bonus, maar daar gaan de vakbonden niet mee akkoord. En dus rijdt er sinds gisteravond geen enkele metro meer.

Thuis werken

"Het is een rare stilte hier hij het station. Dagelijks gebruiken 4 miljoen mensen in Londen de metro", zegt De Wit. "Het zal daarom op de wegen veel drukker worden vandaag. Er zijn extra bussen en taxi's ingezet, maar dat helpt nauwelijks. En de fiets is ook lang niet altijd een optie, daar is Londen veel te groot voor. Veel mensen zullen vandaag thuis moeten werken."

De metro's moeten vanaf 21.30 uur weer gaan rijden. "De staking is alleen vandaag. Als het goed is komt de boel vanaf vanavond weer op gang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl