De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi
NOS Nieuws

China: landwinning Z-Chinese Zee gestopt

China zegt dat het de omstreden landwinning in de Zuid-Chinese Zee heeft gestopt. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi heeft dat bekendgemaakt tijdens de conferentie van Zuidoost-Aziatische landen (Asean) in de Maleisische hoofdstad Kulala Lumpur.

"Pak maar een vliegtuig om het te controleren", zei Wang tegen zijn bezorgde collega's uit de regio, die om opheldering vroegen.

Spratley Eilanden

Landen rond de Zuid-Chinese Zee, zoals Japan, Vietnam en Taiwan, maken al jarenlang bezwaar tegen de claim van Peking dat het zeegebied tot de Chinese invloedssfeer behoort. De ruzie loopt steeds hoger op omdat Chinese baggeraars kunstmatige eilanden in de Zuid-Chinese Zee hebben opgespoten, met name in de buurt van de betwiste Spratly Eilanden.

Op het nieuwe land zijn gebouwen, havens en landingsbanen aangelegd en zendmasten neergezet, hebben andere landen met satellieten waargenomen.

De bewering van Wang over het stoppen van de landwinning is lastig te controleren omdat dit deel van de Zuid-Chinese Zee militair gebied is, waar niemand wordt toegelaten. Over het stoppen van de bouwactiviteiten deed Wang geen uitspraak.

Onder vier ogen

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry had in de marge van de Asean-top nog een gesprek onder vier ogen met zijn Chinese collega, waarin hij zijn zorg uitsprak over de uitbreiding van de Chinese invloedssfeer.

Op de top is afgesproken dat China en de Asean-landen haast maken met het opstellen van een gedragscode voor de Zuid-Chinese Zee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl