Kerry schudt de hand van zijn Chinese collega Wang Yi
NOS Nieuws

VS wil ander beleid Peking in Zuid-Chinese Zee

De Verenigde Staten maken zich zorgen over de snelheid en het volume waarmee China land aanwint in de Zuid-Chinese Zee. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei dat tijdens zijn bezoek in China. Hij roept de Chinese regering op de spanning in het gebied niet verder op te laten lopen.

Minister Kerry bespreekt de territoriale strijd in de Zuid-Chinese Zee.

Vandaag en morgen praat Kerry met de Chinese regering. Het opspuiten van land in de Zuid-Chinese Zee, met name in de buurt van de Spratly-eilanden, staat hoog op de agenda, zegt NOS-correspondent Marieke de Vries. "De Verenigde Staten vinden dat het gedrag van China alle perken te buiten gaat. Er is al 800 hectare land opgespoten, vaak met een militaire basis erop, zonder dat erover is gesproken met de buurlanden of de VS. Dat schaadt de diplomatieke betrekkingen ernstig."

Militair materieel

Vorige week liet de VS doorschemeren eventueel bereid te zijn militaire schepen en vliegtuigen naar het gebied te sturen om een vrije doorvaart voor al het scheepvaartverkeer te waarborgen. "Daar heeft China woedend op gereageerd", zegt De Vries. "Als de VS dat echt van plan is, loopt de spanning tussen de twee landen wel erg op."

De Zuid-Chinese Zee is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. "Er zit veel vis, er lopen drukke handelsroutes en dan zit er mogelijk ook nog olie en gas in de zeebodem. Maar het meest gaat het nog over de vraag wie er de baas is, China of de VS?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl