NOS Nieuws

Bescheiden beloning voor begeleiding beursgang ABN Amro

De drie zakenbanken die de beursgang van ABN Amro begeleiden, krijgen daarvoor geen riante beloning.

Morgan Stanley, Deutsche Bank en ABN Amro zelf krijgen geen basisbedrag, maar alleen een vergoeding voor reis- en verblijfkosten en na afloop van de beursgang een bedrag dat de overheid zelf mag vaststellen. Dat laatste bedrag zal maximaal 4,5 miljoen euro zijn.

Normaliter krijgen banken die een beursgang begeleiden een percentage van de waarde aan aandelen die ze verkopen. In het geval van ABN Amro denkt het ministerie van Financiën dat de totale waarde ongeveer 15 miljard euro is. De verkoop van de eerste tranche, van 20 tot 30 procent van de aandelen, moet tussen de 3 en 4,5 miljard opbrengen.

Kwaliteit

Volgens een woordvoerder van NL Financial Investments, de overheidsinstelling die de aandelen beheert, zal de beursgang niet te lijden hebben onder de lage compensatie voor de zakenbanken. "We hebben eerst op kwaliteit geselecteerd. Uit dat proces rolden 26 zakenbanken die aan onze eisen voldeden. Daarna hebben we pas op prijs geselecteerd en deze drie banken wilden het doen voor een basisvergoeding van nul euro."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl