Het hoofdkantoor van ABN Amro aan de Zuidas in Amsterdam
NOS Nieuws

ABN Amro begeleidt eigen beursgang

De drie hoofdbanken die de beursgang van ABN Amro gaan begeleiden, zijn bekend. Naast Morgan Stanley en Deutsche Bank zal ook ABN Amro zelf die rol gaan vervullen.

"Voor mensen in de financiële sector is dat niet opmerkelijk", zegt Huub Hieltjes, woordvoerder van NLFI. NLFI is de organisatie die de genationaliseerde bank namens de staat beheert en klaarmaakt voor een beursgang. "Het is vaak zo bij een beursgang dat de onderneming die naar de beurs gaat, zelf het recht heeft om een bank aan te wijzen."

ABN Amro had daarbij de keuze uit veertien banken die door een voorselectie kwamen. Nadat vervolgens naar kwaliteitseisen was gekeken, zijn de drie banken gekozen omdat ze een goedkoper bod deden.

"Dat je je eigen bank kent, is een voordeel, maar niet per se een onderscheidend voordeel ten opzichte van de andere banken. Ook de andere kandidaten wisten namelijk dat er een beursgang aan zou komen en hebben ABN Amro natuurlijk goed gevolgd."

Profijt

De banken krijgen maximaal 1 procent van het bedrag dat de beursgang uiteindelijk zal opleveren. Volgens Hieltjes blijven de drie gekozen banken ruim binnen die 1 procent.

Hoeveel ABN Amro precies zal opleveren aan de beurs, zal pas duidelijk zijn als alle aandelen verkocht zijn. De NLFI schat dat de bank zo'n 15 miljard euro kan opbrengen.

Dat is aanzienlijk minder dan wat de nationalisering van de bank de staat gekost heeft. In 2008 werd ABN Amro genationaliseerd om de bank te behoeden voor een ondergang.

In stapjes

Niet alle aandelen worden meteen verkocht. In de eerste ronde zal tussen de 20 en 30 procent de beurs opgaan. "Voor de eerste aandelen is er nog geen referentieprijs. Beleggers prijzen die onzekerheid in. Daarom is het verstandig dat de rest van de aandelen pas later komt, dan kunnen ze meer opleveren."

Wanneer de beursgang zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. Dat hangt onder meer af van de situatie op de financiële markten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl