Groep migranten voor de ingang van de Kanaaltunnel
NOS Nieuws

Spoedzitting Britse kabinet na nieuwe bestorming Kanaaltunnel

Afgelopen nacht hebben migranten opnieuw de ingang van de Kanaaltunnel in het Franse Calais bestormd. Zo'n 1500 vluchtelingen probeerden tegelijk de ingang van de spoorwegtunnel te bereiken.

Daarbij is een vluchteling om het leven gekomen. Volgens Franse media werd een man uit Sudan aangereden door een vrachtwagen.

Het is de tweede massale bestorming deze week van de ingang van de tunnel. Maandagnacht probeerden al ruim 2000 vluchtelingen via de tunnel Groot-Brittannië te bereiken. Beveiligers wisten het grootste deel van hen uit de tunnel de verdrijven. Zes migranten raakten daarbij gewond.

Spoedzitting

Het Britse kabinet houdt vanochtend een spoedzitting over de migrantencrisis bij de Kanaaltunnel. Onder leiding van minister May van Binnenlandse Zaken komen de belangrijkste bewindslieden op dit gebied bijeen.

'Ze sloegen onze vriend'

"De situatie loopt uit de hand, dus de Britse politici vinden dat ze iets moeten doen", zegt correspondent Tim de Wit. "Ze hebben al afgesproken om 10 miljoen euro te investeren in extra beveiliging, maar de hekken blijken zo lek als een mandje. Transportorganisaties hebben zelfs al geopperd om Britse militairen in te zetten die de vrachtwagens moeten controleren bij de ingang van de tunnel."

De Britse premier Cameron is overigens niet aanwezig bij de spoedzitting. Hij brengt op dit moment een bezoek aan Azië.

Al maanden proberen vluchtelingen massaal via de Kanaaltunnel Groot-Brittannië te bereiken. Volgens het bedrijf Eurotunnel, dat de Kanaaltunnel exploiteert, zijn er dit jaar al ruim 37.000 pogingen tegengehouden van migranten om door de tunnel te komen.

Britten investeren 10 miljoen in beveiliging Eurotunnel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl