Migranten in Calais op het rangeerterrein voor de ingang van de Kanaaltunnel
NOS Nieuws

'Migranten Calais hou je niet tegen met extra hekken'

"De Britse investering in de beveiliging van de ingang van de Kanaaltunnel in Calais is niet afdoende", zegt Frankrijk-correspondent Frank Renout. De regering van Groot-Brittannië zegt toe om 10 miljoen euro te steken in de beveiliging van de ingang van de tunnel in Noord-Frankrijk, maar volgens Renout wordt het probleem daarmee niet opgelost.

"Die 10 miljoen wordt gebruikt om extra hekken neer te zetten", zegt Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar er zitten in Calais zo'n 5000 migranten die niets liever willen dan oversteken naar Groot-Brittannië. Die hou je niet tegen met hekken, want die knippen ze gewoon door."

De extra investering volgt op de bestormingen van de tunnel van deze week. Maandagnacht en afgelopen nacht probeerden bij elkaar zo'n 3500 migranten de ingang van de tunnel te bereiken.

Volgens Renout staat de Franse politie machteloos. "Die is niet opgewassen tegen de enorme stroom vluchtelingen. Ik ben er zelf geweest en heb gezien dat veel migranten die van het terrein worden gehaald, niet eens worden opgepakt en aangehouden. Dus die proberen het een volgende keer gewoon weer."

Elektrocutie

Renout denkt dat er sprake is van een trendverschuiving. "Voorheen probeerden de migranten meestal in vrachtwagens te klimmen, die met een veerboot naar Engeland gaan. De laatste tijd zie je vooral dat de vluchtelingen aanmonsteren op de treinen die onder het kanaal door rijden."

De migranten schuwen daarbij geen enkel risico. "Vluchtelingen worden op het spoor geëlektrocuteerd. Afgelopen nacht is er ook weer een dode gevallen. Daarmee komt het dodental van de afgelopen twee maanden op negen."

Volgens het bedrijf Eurotunnel, dat de Kanaaltunnel exploiteert, zijn er dit jaar al ruim 37.000 pogingen tegengehouden van migranten om door de tunnel te komen.

Britten investeren 10 miljoen in beveiliging Eurotunnel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl