NOS Nieuws

Philips maakt meer winst en ziet kansen in Iran

Philips ziet kansen in Iran

Elektronicabedrijf Philips heeft een goede tweede kwartaal gehad. De omzet steeg met 3 procent naar 6 miljard euro en de winst steeg van 243 miljoen euro naar 274 miljoen.

De gezondheidszorgdivisie van Philips deed het vooral in de VS erg goed, de omzet steeg daar flink. De verlichting- en consumentendivisie van Philips wisten hun marges fors te verhogen.

Philips-topman Frans van Houten maakt zich wel zorgen over de toestand van de wereldeconomie. Vooral in China, Rusland en Latijns-Amerika zijn de omstandigheden verslechterd. In China ontving Philips fors minder orders voor apparaten in de gezondheidszorg.

Iran

De topman is enthousiast over de kansen in Iran, nu de handelssancties langzaam worden afgebouwd. "Iran is een land met bijna 90 miljoen mensen die gezondheidszorg nodig hebben. Wij maken zeker plannen om naar het land te gaan. Een aantal van onze mensen is er al geweest", vertelt Van Houten.

"We hebben een eerste order voor medische apparatuur, dus het ziet er bemoedigend uit."

Eerder verwachtte werkgeversorganisatie VNO-NCW dat de Nederlandse export naar Iran kan verdubbelen nu er een nucleair akkoord is.

Splitsing

Philips is bezig zich op te splitsen in twee bedrijven, één voor verlichting en één voor gezondheid en consumenten. Philips verwacht de splitsing in de eerste helft van 2016 te voltooien. Het bedrijf wil met de lichtdivisie misschien naar de beurs, maar verkoop aan een ander bedrijf is ook een optie.

Beleggers zijn positief over de cijfers. Het aandeel Philips stond 's ochtends 3 procent hoger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl