De olie- en gasbeurs in Teheran, in mei dit jaar
NOS Nieuws

'Export naar Iran kan met 400 miljoen euro toenemen'

Ondernemersorganisatie VNO-NCW verwacht dat de Nederlandse export naar Iran kan verdubbelen tot 800 miljoen euro per jaar, als de handelssancties door de nucleaire deal worden afgebouwd.

Vooral producenten van voertuigen en bedrijven in de machinebouw, oliewinning en waterbouw kunnen profiteren, denkt de organisatie.

Van voor af aan

Prins Autogassystemen uit Eindhoven is erg blij met het akkoord. "We zien mogelijkheden, we kennen de markt daar. Iran heeft na Rusland de meeste reserves aan aardgas. Door onze systemen kunnen auto's daar schoner op rijden", aldus directeur Bart van Aerle.

Het bedrijf verloor door de sancties 15 tot 20 procent van zijn omzet. "We moeten weer van voor af aan beginnen omdat de handel een tijd heeft stilgelegen. China en Rusland bijvoorbeeld konden al die tijd de handel voortzetten."

Exporteursvereniging Fenedex beaamt dat. "Veel lijntjes met Iran zijn doorgeknipt", zegt een woordvoerder. "Bedrijven moeten hun netwerken weer opbouwen." Maar als dat lukt, zien de exporteurs ook grote kansen.

Gelukszoekers

Ook de oer-Hollandse kassenbouw zou het goed kunnen gaan doen in Iran. "Iran is een interessant land met vijf klimaatzones", zegt manager Den Heijer van Van der Hoeven Horticultural. "Het gaat dus niet om standaard kassenbouw. Ook op de watertekorten kunnen wij goed inspelen met onze kassen."

Het bedrijf gaat op zoek naar de juiste Iraanse handelspartners en verkoopagenten om de zaken in gang te zetten. "Maar er zijn daar ook veel gelukszoekers die hun bedrijfsplan nog niet op orde hebben." Het bedrijf verwacht over zes jaar de eerste kassenbouwprojecten klaar te hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl