NOS Nieuws

Turkse militairen gedood bij aanslag

  • AFP
    Rouwende familie bij de kist van een Turkse militair die donderdag omkwam bij een aanslag in Diyarbakir

Bij een aanslag in het zuidoosten van Turkije zijn twee Turkse militairen gedood en vier gewond geraakt. De aanslag was in de buurt van Diyarbakir, waar een autobom ontplofte toen een busje met militairen passeerde. Vervolgens werd een politiebureau in de stad zelf beschoten, zei een legerwoordvoerder.

Turkije stelt Koerdische militanten verantwoordelijk voor de aanslag. In het gebied is het Turkse leger met een operatie bezig tegen de militanten na recente aanslagen op Turkse militairen. Woensdag eiste de PKK de verantwoordelijkheid op voor een aanslag in Sanliurfa in het zuidoosten van het land, waarbij twee politiemannen omkwamen.

Koerden

Vrijdag opende het Turkse leger twee fronten, een tegen IS en een tegen Koerden in het noorden van Irak. De bombardementen op doelen van IS in Syrië zijn een reactie op de terreuraanslag van maandag in Suruç, waarbij 32 doden vielen.

De Turkse luchtmacht voerde zaterdag ook aanvallen uit op bases van Koerdische groeperingen in het noorden van Irak. Het zijn de eerste aanvallen sinds 2012, toen vredesgesprekken op gang kwamen tussen Turkije en de Koerden. De Koerdische onafhankelijkheidsbeweging PKK kondigde in 2013 een wapenstilstand af. Na de Turkse bombardementen zei de PKK dat de wapenstilstand nu zonder betekenis is.

VS

De Turken hebben een luchtmachtbasis in het zuiden van het land opengesteld voor Amerikaanse vliegtuigen, om van daaruit IS-doelen in Syrië en Irak te bestoken.

De Amerikaanse regering juicht de Turkse stappen toe en zegt dat Turkije alle recht heeft zich te verdedigen tegen een "terroristische" organisatie zoals de PKK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl