De Keniaanse president Kenyatta en president Obama in Nairobi
NOS Nieuws

Obama in Kenia: samenwerken in strijd tegen terreur

De Amerikaanse president Obama vindt dat de Verenigde Staten en Kenia meer moeten samenwerken om terroristen van al-Shabaab te bestrijden. Dat zei hij in een gezamenlijke persconferentie met de Keniaanse president Kenyatta.

Volgens Obama wordt er voortgang geboekt bij het verzwakken van de terroristische organisatie, maar zijn terroristen nog steeds in staat om burgers aan te vallen. Amerika en Kenia kunnen allebei profiteren als veiligheidsdiensten van beide landen informatie zouden uitwisselen.

De twee presidenten spraken elkaar in Nairobi onder meer over terrorisme in Afrika, maar volgens Obama is dat niet het grootste probleem voor het continent. "De kansen op groei en welvaart zijn de dingen waar de Afrikanen het meest naar hunkeren."

Sudan

Een goede rechtsstaat en sterke burgerbewegingen zijn belangrijk bij het voorkomen van terreur, zo heeft de VS in het verleden geleerd, zei Obama. De president ging ook in op de situatie in andere Afrikaanse landen.

Homoseksualiteit

Obama en Kenyatta hadden het ook over homoseksualiteit. Obama heeft bij zijn collega aangedrongen op gelijke rechten voor homo's.

Kenyatta wilde daar niets van weten. "Onze cultuur, onze samenleving accepteert homoseksualiteit niet. Daarom blijf ik zeggen dat homorechten in Kenia niet eens een kwestie is."

Obama is drie dagen in Kenia, daarna gaat hij naar Ethiopië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl