President Poetin tijdens een jaarlijks gesprek met journalisten op tv
NOS Nieuws

Nederland wil tegenwicht Russische propaganda

Nederland en Polen willen Russischtalige onafhankelijke media versterken om tegenwicht te bieden aan propaganda van de Russische staatstelevisie. Dat staat in een plan dat ze deze week hebben gepresenteerd.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken: "We willen onafhankelijke Russischtalige media versterken, zodat Russischtalige gemeenschappen binnen en buiten Rusland meer toegang hebben tot onafhankelijk en objectief nieuws. Iedereen heeft daar recht op."

MH17

Het idee werd voor het eerst geopperd door de Poolse minister van Buitenlandse Zaken na de annexatie van de Krim in 2014. Nederland sloot zich bij het initiatief aan na de ramp met de MH17.

Over de oorzaak van de ramp doen in de Russische staatspers wilde verhalen de ronde. Naar aanleiding van die berichtgeving besloot het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een half miljoen euro vrij te maken voor een studie naar alternatieven.

Propaganda

Hoe het initiatief in de praktijk verwezenlijkt zal worden, is nog niet duidelijk. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken zei bij de presentatie van het plan: "We willen geen propaganda of agressieve taal verspreiden, maar echte, betrouwbare informatie." Het Nederlandse ministerie benadrukt dat het niet de bedoeling is een anti-Kremlin tv- of radiokanaal op te zetten.

"De inzet is om Russischtalige onafhankelijke media te stimuleren, niet om de inhoud van het nieuws te dicteren", zegt een woordvoerder. In het plan staat dat het liefst bestaande initiatieven gesteund worden, maar er wordt ook voorgesteld een soort bureau op te richten, dat kan dienen als vervanging voor het ter ziele gegane persbureau Ria Novosti.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl