NOS NieuwsAangepast

MH17: wat denkt Rusland?

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is "hoogstwaarschijnlijk" door een raket uit de lucht geschoten, zegt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. En dat woordje "hoogstwaarschijnlijk" levert nogal wat vragen op: want waarmee is het vliegtuig uit de lucht geschoten, en hoe is dat gebeurd? En vooral: wie bediende het?

Het rampgebied van MH17 | AFP

Er gaan flink wat complottheorieën rond over de crash. Rusland en Oekraïne spelen in veel van die verhalen een rol. Maar in beide landen gaan de verwijten over wie schuldig is ook over en weer. Oekraïne zegt dat pro-Russische separatisten erachter zitten, maar Rusland en de separatisten wijzen weer naar Oekraïne.

Media

Ook in de Russische media heeft de crash van MH17 flink wat stof doen opwaaien. En niet zonder gevolgen.

Vandaag werd bekend dat de in Londen wonende correspondent Sara Firth is opgestapt bij het televisienetwerk Russia Today. Firth vindt de manier waarop de Russische pers de schuld van de crash in de schoenen van Oekraïne schuift oneerbiedig. "Toen ik het verhaal hoorde, rende ik naar de redactie. Daar zag ik op wat voor manier we verslag deden en toen wist ik dat ik moest gaan."

Firth maakte haar ontslag bekend op Twitter:

I resigned from RT today. I have huge respect for many in the team, but I'm for the truth. pic.twitter.com/mZ1g0R7N0D Sara Firth (@Sara__Firth) 18 juli 2014

Russia Today meldt dus dat de schuld van de crash ligt bij Oekraïne. Maar wat schrijft de Russische media nog meer?

Wilde verhalen

"Er doen allerlei wilde verhalen de ronde", zegt correspondent Davin Jan Godfroid. "Iemand van de Russische luchtvaartautoriteit zegt dat het vliegtuig van president Poetin rond die tijd toevallig ook over dat gebied vloog (hij kwam uit Zuid-Amerika, was daar op bezoek geweest) en dat de Oekraïense regering van plan was geweest om dat uit de lucht te halen."

Bizar!! #MalaysiaAirlines #MH17 aangezien voor Presidentieel vliegtuig #Poetin http://t.co/ufWTnWBWzO pic.twitter.com/VN6zBJD5rJ Jeroen van de Ven (@jvandeven) 17 juli 2014

"Verder is er een heel hardnekkig verhaal dat separatisten in Oost-Oekraïne een Oekraïens vliegtuig hebben neergeschoten dat de Boeing zou hebben neergehaald. Het zijn volkomen oncontroleerbare verhalen, maar de tendens is wel duidelijk: vooralsnog wordt er in Rusland vanuit gegaan dat het niet de pro-Russische separatisten of het Russische leger zijn geweest, maar het Oekraïense leger."

Ongeluk vs. opzet, Republiek vs. Oost-Oekraine

David Jan: "Gisteravond ging het in de Russische media nog steeds over een ongeluk, terwijl er wel vanuit kan worden gegaan dat het vliegtuig is neergehaald. Alleen wijzen hier in Rusland de vingers in de richting van Oekraïne, in plaats van naar de separatisten in Oost-Oekraïne."

Het lijkt erop dat er sinds de crash door de Russische pers gesproken wordt over 'Oost-Oekraïne', terwijl ze voor de crash vooral spraken over 'de republiek Donetsk, als onderdeel van Rusland.

BUK

De raket waarmee het vliegtuig is neergehaald moet bijna wel zijn afgevuurd met een zogenaamd BUK-raketsysteem. "Professioneel legermaterieel, en het is niet makkelijk om zo'n systeem te bedienen", zegt correspondent Geert Groot-Koerkamp. "Dan moet je er toch het een en ander van afweten. Het is dan zeer waarschijnlijk dat er ook experts zijn geleverd om het systeem te bedienen. Rusland ontkent dat nu, maar als het waar blijkt te zijn zullen de gevolgen voor Rusland zeer ernstig zijn."

Internationaal onderzoek

Veel verschillende theorieën dus. Voor het kabinet staat daarom voorop dat er een onafhankelijk onderzoek wordt gedaan. Premier Rutte zei vandaag in een persconferentie: "Het Team Onderzoeksraad voor Veiligheid moet onbelemmerd toegang krijgen tot de rampplek, en tot de info van de zwarte dozen. Poetin heeft mij verzekerd dat Rusland zal aandringen op een onafhankelijk internationaal onderzoek".

Premier Rutte tijdens de persconferentie | ANP

Door: Bonne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl