Bestelbusjes van zelfstandige pakketbezorgers bij het hoofdkantoor van PostNL
NOS Nieuws

Pakketbezorgers mogen de distributiecentra niet blokkeren

Pakketbezorgers mogen de distributiecentra niet blokkeren. Dat oordeelt de rechter. Ook mag daartoe niet worden opgeroepen.

PostNL spande een rechtszaak aan tegen pakketbezorger Celil Ören om te stoppen met het blokkeren van de depots. Het postbedrijf beschouwt hem als stakingsleider.

Dure diploma's

Het conflict draait om een tariefsverhoging. Sinds kort kunnen alle pakketbezorgers die rijden voor PostNL in vaste dienst komen. De bezorgers die niet in vaste dient willen, krijgen een tariefsverhoging van ongeveer 10 procent.

Dat vindt niet iedereen genoeg. De stakers willen 25 procent meer verdienen. Bovendien zou niet iedereen voor de verhoging in aanmerking komen, omdat daar een speciaal diploma voor nodig is. Niet elke zelfstandige pakketbezorger heeft dat. "Die diploma's zijn heel duur", zegt een woordvoerder van de stakers.

Flashmob

De rechter oordeelt nu dat de staking onrechtmatig is. De oproepen worden via WhatsApp gedaan en worden niet aangekondigd. "De acties lijken daardoor veel op een flashmob waar geen of nauwelijks grip op is."

De rechter vindt dat de stakers niet doeltreffend genoeg proberen te onderhandelen met PostNL. Daardoor kunnen de stakers zich niet beroepen op het recht om te staken.

Achterstand

De bezorgers blokkeerden de afgelopen week op verschillende momenten distributiecentra. Ongeveer 20 procent van de pakketjes werd niet op tijd bezorgd.

Vanochtend werden de pakketten wel bezorgd. PostNL zegt dat die achterstand inmiddels grotendeels is weggewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl