Pakketbezorgers op de stoep van de rechtbank in Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Maandag uitspraak in kort geding pakketbezorging

De rechter in Utrecht doet maandag om 17.00 uur uitspraak in het kort geding dat PostNL heeft aangespannen tegen een medewerker. Het bedrijf beschouwt hem als stakingsleider en eist dat hij stopt met het oproepen tot blokkades van verschillende depots in het land.

Het kort geding diende vanmiddag.

De man die door PostNL gedaagd was, heeft er bezwaar tegen dat hij als stakingsleider betiteld wordt. Hij zegt dat hij als zelfstandige de macht niet heeft om verschillende depots in het land lam te leggen.

Het conflict is ook een lastig probleem voor de rechter, omdat het niet om een georganiseerde maar om een wilde staking gaat. De man in kwestie beloofde vanmiddag dat hij maandag weer aan het werk gaat en geen oproepen aan anderen meer zal doen om het werk neer te leggen.

Extra geld

Een deel van de zelfstandige koeriers staakt uit onvrede over het onderhandelingsresultaat dat PostNL en de FNV hebben bereikt. Zij zeggen dat de 100 euro extra die PostNL heeft toegezegd niet voor iedereen geldt.

Mensen zonder een speciaal diploma lopen dat geld bijvoorbeeld mis.

Brief

PostNL heeft vanochtend verschillende stakende pakketbezorgers een brief overhandigd waarin ze worden gesommeerd de blokkades op te heffen.

Voor de vijfde dag op rij wordt er gestaakt door een deel van de zelfstandige bezorgers. Het aantal stakende bezorgers is iets afgenomen, zegt een woordvoerder van PostNL. Toen de stakingen dinsdag begonnen waren het er zo'n honderd, nu zijn het er naar schatting van PostNL nog ongeveer tachtig. Een van de stakers zegt echter dat vandaag een paar honderd bezorgers staken.

De bezorgers blokkeren depots in onder meer Utrecht en Amersfoort.

Ondertussen werkt het postbedrijf dit weekend het grootste deel van de achterstand weg. Maandag moeten alle achterstallige pakketjes bezorgd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl