Het Griekse parlement
NOS Nieuws

Grieks parlement woensdag opnieuw aan zet

De banken zijn weer open, maar nog steeds is Griekenland niet klaar voor verdere onderhandelingen over het derde steunpakket uit Europa. Woensdag moet het Griekse parlement nog twee belangrijke maatregelen doorvoeren.

Allereerst moet het rechtssysteem op de schop. Civiele procedures verlopen nu traag en zijn duur. Dat belemmert het goed functioneren van de economie, vinden de euroleiders. Ze eisen een set maatregelen die dat moet dat veranderen.

Daarnaast is het vangnet voor banken nog niet goed geregeld in Griekenland. Sinds 2013 zijn er in Europa afspraken over de vorming een bankenunie. Die moet voorkomen dat de kosten van een bank die failliet gaat, afgewenteld worden op de samenleving.

Deze bankenunie is destijds echter op Europees niveau afgesproken en moet nog door de afzonderlijke nationale parlementen in alle deelnemende landen worden ingevoerd. Dat gebeurt overal op een ander tijdstip. In Griekenland zijn de afspraken nog niet door het parlement. Dat moet nu snel gebeuren, woensdag al.

Blijk van vertrouwen

Vorige week woensdag stemde het Griekse parlement al in met de overige maatregelen die nodig zijn voor verdere onderhandelingen over de steun uit Europa.

De eurolanden hebben deze maatregelen geëist als teken van vertrouwen. Dat was weg bij de Europese leiders, na maanden van slepende onderhandelingen en het referendum waarin de Griekse kiezer nee zei tegen hervormingen en bezuinigingen. Het Griekse nee verscherpte de crisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl