Een knobbelzwaan
NOS Nieuws

Zwanendrifter vervolgd voor dierenmishandeling

Het Openbaar Ministerie gaat een man van 71 jaar uit Nieuwerbrug, Zuid-Holland, vervolgen voor de mishandeling van zwanen. De man ving wilde knobbelzwanen. Om te voorkomen dat ze wegvlogen zou hij een stuk van hun vleugelbot hebben afgeknipt met een schaar.

Volgens het OM heeft de man daarmee handelingen uitgevoerd die alleen een dierenarts mag verrichten. Bovendien mag dit zogeheten leewieken alleen bij gefokte zwanen.

Zwanendriften

De man is zwanendrifter. Daar zijn er in Nederland nog een paar van. Zwanendrifters zijn fokkers die toestemming hebben om broedparen in de natuur te houden en de dieren te laten leewieken door een dierenarts. Ze hebben bovendien het recht het nageslacht te verkopen en te slachten. Deze praktijk is inmiddels omstreden.

Dierenrechtenactivisten verzetten zich al langer tegen het zwanendriften. Staatssecretaris Dijksma is bezig om dit te verbieden. Ze voert daarover overleg met gemeenten. Het leewieken van de vleugels is in ieder geval vanaf 2018 niet meer toegestaan.

De zwanendrifter uit Nieuwerbrug wordt vervolgd omdat hij, volgens het OM, wilde zwanen ving en ze vervolgens mishandelde. De wilde knobbelzwanen waren waarschijnlijk bedoeld voor de Aziatische markt. Daar zijn ze in trek als siervogels.

Dwangsom

De zwanendrifter uit Nieuwerbrug ligt al langer onder vuur. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat een dwangsom van 3500 euro bij hem innen. Sinds mei heeft hij bij zeven zwanen de vleugels gekortwiekt, heeft de NVWA geconstateerd. Daarvoor kreeg hij eerder een dwangsom opgelegd van 500 euro per zwaan.

De NVWA en de politie ontdekten het dierenleed vorige maand. Toen hebben ze bij de zwanendrifter 87 jonge knobbelzwanen in beslag genomen. Hij kon niet aantonen dat hij daar op een legale manier aan was gekomen.

Actievoerster

De man uit Nieuwerbrug wordt bovendien verdacht van bedreiging en mishandeling van een vrouw van 50 uit Stolwijk. De vrouw is een actievoerster en wilde volgens het OM de misstanden bij de man aan de kaak stellen. De zwanendrifter heeft op zijn beurt een aanklacht tegen de vrouw ingediend vanwege stalking.

Muskusrattenvangers

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft gisteren drie muskusrattenvangers met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld. Ze worden ervan verdacht dat ze in diensttijd ook op zwanen hebben gejaagd. Volgens het ANP zijn de drie mannen zonen van de zwanendrifter uit Nieuwerbrug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl