Een zwaan in de Hofvijver in Den Haag
NOS Nieuws

Dijksma wil zwanendriften verbieden

Staatssecretaris Dijksma wil zwanendriften verbieden. Dat is een vorm van zwanenhouderij in de vrije natuur. In Nederland zijn twee zwanendrifters actief.

Volgens Dijksma komen uit een strafrechtelijk onderzoek wantoestanden naar voren en vragen bovendien beelden door een klokkenluider om snelle maatregelen. Gebleken is bijvoorbeeld dat er sprake was van leewieken door anderen dan door een dierenarts, zoals is voorgeschreven. Leewieken is het wegnemen van een deel van de vleugel om wegvliegen te voorkomen.

Arbeidsintensief

Dijksma schrijft aan de Tweede Kamer dat het toezicht op dit soort activiteiten zeer arbeidsintensief is. "Het gaat om waarnemingen in het open veld waarbij de aanwezigheid van inspecteurs direct wordt opgemerkt. Daardoor is de kans op het op heterdaad betrappen van bijvoorbeeld leewieken van wilde zwanen klein."

De staatssecretaris bekijkt nu de wettelijke mogelijkheden om zwanendriften te verbieden. Ze gaat daarover overleggen met gemeenten. Het was al langer bekend dat leewieken vanaf 2018 niet meer is toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl