De Solar Impulse 2 op de landingsbaan in Hawaï
NOS Nieuws

Zonnevliegtuig Solar Impulse tot april 2016 vleugellam

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 blijft tot april volgend jaar aan de grond voor reparaties, heeft het begeleidingsteam in Hawaï bekendgemaakt. Het is nog steeds de bedoeling om met het innovatieve vliegtuig zonder kerosine rond de aarde te vliegen. De Solar Impulse vliegt uitsluitend op zonne-energie.

Bijna twee weken geleden raakten de accu's van het toestel onherstelbaar beschadigd tijdens de vlucht van Japan naar Hawaï. Deze zoveelste tegenvaller op rij betekent dat de recordvlucht niet binnen de geplande vijf maanden kan worden uitgevoerd.

Geen falen

Volgens het Solar Impulse-team duidt de schade aan de accu's niet op een technologisch falen, maar was er onvoldoende rekening gehouden met de heftige temperatuurwisselingen die het toestel ondervond in de tropen.

De komende zes maanden staat de Solar Impulse in een hangar van de universiteit van Hawaï in Oahu. Daar worden de reparaties uitgevoerd. Ook wil het team proeven doen met andere manieren om de accu's te koelen.

Eerder liep het toestel al forse vertraging op door slecht weer en schade aan een vleugel. De Solar Impulse is bijna op de helft van zijn reis rond de aarde. Het toestel vertrok op 9 maart uit Abu Dhabi en zou volgens schema in juli of augustus terugkeren in de Verenigde Arabische Emiraten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl