De Solar Impulse 2 nadert Hawaii
NOS Nieuws

Opnieuw tegenslag voor zonnevliegtuig Solar Impulse 2

Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 kan voorlopig niet verder. Het toestel staat in Hawaï met kapotte accu's. Ze raakten tijdens de vlucht naar Hawaï oververhit en moeten worden vervangen. Mogelijk neemt dat enkele weken in beslag. Als het vervangen lang duurt, komt de recordpoging in gevaar. De bemanning wil in vijf maanden rond de wereld vliegen zonder kerosine te gebruiken.

De Solar Impulse 2 vertrok op 9 maart uit Abu Dhabi. Het vliegtuig wordt aangedreven door zonne-energie dat door 17.000 zonnecellen in elektriciteit wordt omgezet. Die wordt deels opgeslagen in accu's, waardoor het toestel ook 's nachts kan vliegen.

Het toestel zou volgens schema in juli of augustus weer in Abu Dhabi moeten aankomen om de recordpoging te laten slagen. Dat gaat mogelijk niet lukken omdat in het gebied waar nog overheen moet worden gevlogen de dagen korter worden. Daardoor kan het toestel minder energie opslaan.

Tegenslagen

Het team heeft al meerdere tegenslagen gehad. Het toestel moest twee maanden aan de grond blijven in China. En vanwege slecht weer moest het onderweg naar Hawaï een tussenlanding maken in Japan. Daardoor liep het reisschema al flink wat vertraging op.

Toch is er ook goed nieuws. De piloten wisten al verscheidende records te breken. Zo vloog een zonnevliegtuig nooit langer dan 100 uur aan één stuk en brak één van de piloten het record van langste solovlucht ooit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl