Deklan Wynne (in het wit) in actie voor Nieuw-Zeeland
NOS Voetbal

Nieuw-Zeeland in beroep tegen diskwalificatie Rio

De Nieuw-Zeelandse voetbalbond gaat in beroep tegen de diskwalificatie van het team onder de 23 jaar. OFC, de voetbalbond van Oceanië, besloot het team uit te sluiten voor de finale van het olympische kwalificatietoernooi, omdat Nieuw-Zeeland een speler had opgesteld die niet speelgerechtigd is.

Het gaat om de 20-jarige Zuid-Afrikaan Deklan Wynne. Hij heeft sinds kort een Nieuw-Zeelands paspoort, maar woont nog niet vijf jaar onafgebroken in zijn nieuwe land na zijn achttiende verjaardag. Daarnaast heeft Wynne ook geen Nieuw-Zeelands bloed, wat volgens wereldvoetbalbond FIFA dan een van de eisen is om te mogen voetballen.

Fiji naar Olympische Spelen

Toch speelde de verdediger al twee wedstrijden voor het nationale elftal van Nieuw-Zeeland en deed hij mee in het team onder 20. "We hebben dit niet met de verkeerde intenties gedaan", zegt Andy Martin, voorzitter van de Nieuw-Zeelandse voetbalbond. "Als we dit eerder hadden geweten, hadden we er op tijd naar gehandeld."

Door de administratieve fout ging de finale van het kwalificatietoernooi tussen Vanuatu en Fiji. Dat laatste land plaatste zich voor het eerst in de geschiedenis voor de Olympische Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl