Fiji profiteert van de fout van Nieuw-Zeeland en mag naar Rio.
NOS Voetbal

Blunder Nieuw-Zeeland, Fiji naar Rio

De voetballers van Fiji hebben zich voor het eerst geplaatst voor de Olympische Spelen. De eilandbewoners hebben het ticket te danken aan een zege op Vanuatu én een ongelooflijke administratieve blunder van de Nieuw-Zeelandse voetbalbond.

Sinds Australië zich heeft aangesloten bij de Aziatische voetbalbond heeft Nieuw-Zeeland vrij spel in Oceanië. De onder 23-ploeg plaatste zich met gemak voor de Spelen van 2008 en 2012 en leek ook dit keer hard op weg naar Rio. In de halve finales van het kwalificatietoernooi werd Vanuatu eenvoudig met 2-0 verslagen.

In die wedstrijd speelde echter Deklan Wynne mee. En dat is helemaal geen Nieuw-Zeelander. Althans, niet volgens de FIFA. De geboren Zuid-Afrikaan heeft onlangs wel een paspoort gekregen van zijn nieuwe thuisland, maar hij heeft geen Nieuw-Zeelands bloed en woont nog niet vijf jaar onafgebroken in zijn nieuwe land na zijn 18de verjaardag.

In zijn hemd

Vanuatu (197ste op de FIFA-ranglijst) maakte de zaak aanhangig, werd in het gelijk gesteld en mocht alsnog de finale spelen tegen Fiji (199ste). Daarin werd niet gescoord, waarna de mannen van Fiji de penalty's beter namen. Doelman Tevita Koroi werd de held van de avond met een paar reddingen.

De Nieuw-Zeelandse voetbalbond staat inmiddels lelijk in zijn hemd. In een perscommuniqué werd nog wel ferme taal gebruikt en een beroepszaak aangekondigd, maar de Kiwi's hebben geen poot om op te staan.

Ondertussen is het feest in Fiji. Het land stuurt meestal een paar atleten en een verdwaalde zwemmer naar de Spelen, maar met het olympisch worden van de rugbysport zou het land al zijn grootste afvaardiging ooit op de Spelen krijgen. Daar komen nu ook nog eens de voetballers bij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl