De Duitse bondskanselier Merkel, president Hollande van Frankrijk en de Griekse premier Tsipras
NOS NieuwsAangepast

Eurotop nog bezig na nachtelijk overleg

In Brussel ligt een compromisvoorstel op tafel, meldt een woordvoerder van EU-president Tusk. De onderhandelingen werden om 4.15 uur na een urenlange onderbreking hervat. Rond 6.00 uur werd een pauze ingelast. Volgens de Maltese premier Joseph Muscat wordt die pauze gebruikt voor laatste consultaties.

Details over het compromisvoorstel zijn niet bekend. Wel is gisteren gemeld dat de geldschieters tussen de 82 en 86 miljard euro stoppen in het steunpakket voor Griekenland.

De eurotop werd gisteren twee keer geschorst om in kleine groepjes verder te praten. De hoofdrolspelers, de Duitse bondskanselier Merkel, president Hollande van Frankrijk en de Griekse premier Tsipras, spraken daarna apart met Tusk.

Struikelblokken

Naar verluidt zijn de grootste struikelblokken de rol van het IMF en de 50 miljard euro aan staatseigendommen die Griekenland in een soort Europees privatiseringsfonds zou moeten stoppen. De Grieken zouden vooral aanhikken tegen de omvang van dat trustfonds en welke staatsbezittingen, van havens tot banken, in dat fonds komen.

De opbrengst van dat fonds moet een soort garantie vormen dat de schuld aan Europa wordt terugbetaald en is voorwaarde voor het derde steunpakket.

Harde eisen, anders Grexit

De regeringsleiders hebben nog meer eisen aan de Griekse regering gesteld. Zo moeten binnen drie dagen meerdere beloften worden omgezet in wetten. Het gaat onder meer om een nieuw btw-stelsel dat meer geld moet opleveren en een verdere versobering van het pensioenstelsel. De eisen worden van veel kanten ongekend hard genoemd.

Het pakket dat op tafel ligt zou veel zwaarder zijn dan het pakket waar de Grieken vorige week in een referendum nee over stemden. Als premier Tsipras niet akkoord gaat, volgt volgens correspondent Gwen ter Horst een Grieks vertrek uit de eurozone. "Dat staat in de laatste paragraaf van het document dat nu op tafel ligt."

Premier Rutte is bij het overleg een van de hardliners, zegt Ter Horst. "Hij stelt zich heel stevig op. Hij hamert erop dat eerder afgesproken hervormingen die Tsipras zonder toestemming heeft teruggedraaid terug op tafel komen of vervangen worden door maatregelen die hetzelfde opleveren."

'Nog één kwestie op tafel'

Rutte vertegenwoordigt inmiddels ook Slovenië. Premier Miro Cerar verliet vanochtend de top, omdat NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg vandaag zijn land bezoekt. Volgens Cerar zit Slovenië op dezelfde lijn als Nederland.

Bij zijn vertrek zei Cerar dat er nog één kwestie moet worden opgelost. "Ik hoop dat we snel tot een overeenkomst komen", zei de Sloveense premier.

Eerdere schorsing

Aan het begin van zondagavond werd het overleg voor het eerst geschorst. Die onderbreking werd ook door de hoofdrolspelers gebruikt om onderlinge gesprekken te voeren. De eurolanden willen dat Griekenland een aantal aanvullende stappen zet. Om 20.00 uur werd het overleg hervat.

Tusk zei eerder al dat hij door wilde gaan met overleggen tot er een besluit is genomen. De eurotop begon gistermiddag om 16.00 uur. Daarvoor was er al uitgebreid overleg gevoerd in de Eurogroep, het overlegorgaan van de ministers van Financiën van de eurolanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl