Ontheemden, gevlucht voor de gruwelen van de oorlog
NOS Nieuws

Zuid-Sudan wil VN-diplomaat kwijt na kritisch rapport

Zuid-Sudan wil het hoofd van de VN-missie UNMISS uitzetten na een kritisch rapport. Daarin beschuldigt VN-diplomaat Mary Cummins de regering van het schenden van mensenrechten.

Regeringsmilitairen zouden op grote schaal geweld tegen burgers gebruiken. In het rapport van Cummins staat onder meer dat de militairen vrouwen en meisjes hebben ontvoerd, verkracht en vermoord. Volgens ooggetuigen werden sommigen levend verbrand.

Cummins is gestationeerd in de noordelijke staat Unity. De plaatsvervangend gouverneur zei tegen persbureau The Associated Press dat de beslissing om Cummins weg te sturen, in een vergadering van het Zuid-Sudanese kabinet is genomen.

Onduidelijkheid

De situatie rond de VN-diplomaat is onduidelijk. De regeringswoordvoerder zegt dat er geen verzoek is geweest van Unity State om de VN-vertegenwoordiger het land uit te zetten.

Een woordvoerder van de VN-missie UNMISS heeft ook berichten gehoord dat Cummins niet terug kan naar haar post in Unity State, maar heeft nog geen officiële mededeling gekregen.

Resolutie

Eerder deze maand heeft de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève een resolutie aangenomen waarin het gruwelijke oorlogsgeweld in Zuid-Sudan tegen vrouwen werd veroordeeld. Nederland was een van de initiatiefnemers van de resolutie, samen met een aantal Afrikaanse landen.

In de resolutie staat dat een team van de VN nader onderzoek gaat doen naar de verkrachting en verbranding van vrouwen. Een woordvoerder van het leger in Zuid-Sudan liet toen in een reactie weten dat VN-rapporteurs welkom zijn. Hij wees de beschuldigingen over geweld tegen vrouwen van de hand.

Eerdere uitzetting VN-diplomaat

Zuid-Sudan zette in mei VN-vertegenwoordiger Toby Lanzer het land uit. Hij zou zich ook kritisch hebben uitgelaten over de regering. Zuid-Sudan is nu vier jaar onafhankelijk. Sinds december 2013 wordt het land geteisterd door geweld. Regeringsmilitairen strijden tegen rebellen die worden geleid door een voormalige vice-president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl