Toby Lanzer met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in Zuid-Sudan
NOS Nieuws

Zuid-Sudan zet VN-vertegenwoordiger het land uit

De VN-vertegenwoordiger voor Zuid-Sudan is door de regering het land uitgezet. Het is niet bekend waarom de Brit Toby Lanzer het land moest verlaten, zegt minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

"De regering van Zuid-Sudan is niet scheutig met verklaringen", zegt de minister in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1. "Een reden zou kunnen zijn dat ze vinden dat hij zich te kritisch uitlaat over de acties van de regering."

De minister zegt dat de situatie voor veel mensen in Zuid-Sudan dramatisch is. Daarover heeft ze gisteren nog gesproken met Lanzer. "Ze zijn op de vlucht voor het geweld en hebben hun velden niet kunnen inzaaien", zegt Ploumen.

Terugdraaien

De oorzaak van die geweldsuitbarstingen is een politiek gevecht tussen de president en de oppositieleider, zegt Ploumen. "Lanzer is daar heel kritisch over. Wij hebben nu besproken hoe we verder druk kunnen uitoefenen op de regering van Zuid-Sudan." Ze roept de regering op om de VN-vertegenwoordiger weer het land in te laten.

De minister vindt vooral dat de regering met de oppositie om tafel moet. "En dit keer succesvol, want er zijn al veel pogingen ondernomen. Ze hebben wel verklaringen ondertekend, maar daar houden ze zich vervolgens niet aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl