Merkel komt aan in Brussel voor Eurotop
NOS Nieuws

Merkel mist vertrouwen in de Grieken

Europese regeringsleiders zijn verdeeld over de vraag of de Grieken een nieuw steunpakket mogen krijgen. Volgens de Duitse bondskanselier Merkel is het vertrouwen weg en wordt het daardoor moeilijk een akkoord te bereiken. "De voordelen moeten opwegen tegen de nadelen."

Europese regeringsleiders praten sinds 16.00 uur over de Griekse schuldencrisis. Eerder vandaag overlegden de ministers van Financiën van de eurolanden met elkaar.

Nederland geeft alleen nieuwe steun aan Griekenland als de Grieken bereid zijn alle maatregelen te nemen die nodig zijn om op eigen benen te staan. Dat zei premier Rutte voorafgaand aan het overleg met de leiders van de eurolanden in Brussel.

Volgens Rutte is het geen uitgemaakte zaak dat de Grieken nieuwe steun krijgen. "We zitten nog helemaal in het begin van het proces of Europa überhaupt bereid is te onderhandelen over een nieuw steunprogramma", aldus Rutte.

De Griekse premier Tsipras zegt een compromis te willen sluiten. "Er kan vanavond een akkoord komen als alle partijen daartoe bereid zijn", aldus Tsipras voorafgaand aan het overleg.

Tsipras: vanavond akkoord als iedereen dat wil

De Franse president Hollande wil er alles aan doen om een akkoord te bereiken. "Dit gaat niet alleen over Griekenland, dit gaat over heel Europa." Het idee om Griekenland tijdelijk uit de euro te zetten, zoals gisteren werd gesuggereerd, wijst hij van de hand.

Ook Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, maakt zich hard voor een deal. "Ik zal ervoor vechten tot de laatste milliseconde."

Hollande: koste wat kost een akkoord

"Als dit zo doorgaat verliezen we het vertrouwen van de Europese burgers", zegt de Italiaanse premier Renzi. Hij vindt het belangrijk dat er vanavond een akkoord komt over een plan voor Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl