NOS Nieuws

'Veel radicaler hervormen of tijdelijke Grexit'

  • ANP
    Minister Schäuble en staatssecretaris Wiebes aan het begin van de Eurogroep

Na enkele uren vergaderen is er nog maar weinig naar buiten gekomen uit de bijeenkomst van de Eurogroep over Griekenland. Voorzitter Dijsselbloem en de meeste ministers lieten zich van tevoren sceptisch uit over de nieuwe Griekse voorstellen die in de vergadering op tafel liggen.

Het enige concrete nieuws wordt gemeld door de Duitse krant Frankfurter Allgemeine: de Duitse minister Schäuble zou de Griekse voorstellen hebben verworpen. Die schieten ernstig tekort als het erom gaat het land te moderniseren en economische groei op de lange termijn te garanderen.

Twee scenario's

Daarom zouden de Duitsers de Eurogroep twee scenario's hebben voorgelegd. Een: Griekenland komt met weer nieuwe plannen die veel verder gaan dan de huidige, en die ook weer goedgekeurd moeten worden door het Griekse parlement. Athene zou onder meer voor 50 miljard euro aan staatsbezittingen moeten verkopen om met dat geld zijn schulden af te lossen.

Het tweede scenario is opvallender: Brussel moet met Griekenland gaan praten over een tijdelijke 'Grexit' van minimaal vijf jaar. In die periode kan het dan zijn schuldenlast op orde brengen. Griekenland blijft in deze variant wel lid van de Europese Unie en krijgt "groeiversterkende, humanitaire en technische steun" uit Brussel.

Het is onduidelijk hoe serieus deze voorstellen in de Eurogroep worden besproken en hoe andere landen hier tegenover staan. Zoals gebruikelijk bij dit soort topbijeenkomsten zijn de ministers hermetisch afgesloten van de buitenwereld en komt er maar mondjesmaat informatie uit de vergadering, waarvan volstrekt onduidelijk is hoe lang die nog gaat duren.

Griekse functionarissen hebben de berichten over de Duitse voorstellen overigens meteen tegengesproken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl