NOS Nieuws

Dijsselbloem: We gaan een moeilijke vergadering tegemoet

"We gaan een moeilijke vergadering tegemoet"

De bijeenkomst van de Eurogroep vanmiddag over de nieuwe voorstellen van Griekenland wordt 'ingewikkeld', zei voorzitter Dijsselbloem bij aankomst in Brussel. Er liggen volgens hem nog veel lastige vraagstukken. "Ik denk dat we een moeilijke vergadering tegemoet gaan."

De Eurogroep heeft vooral zorgen over de implementatie van de plannen door de Grieken. Dijsselbloem herinnerde eraan dat dat in het verleden een probleem is geweest.

Op de vraag of de voorstellen realistisch zijn zei hij dat de situatie in Griekenland de laatste tijd nog verder is verslechterd en dat er nog meer moet gebeuren dan voorheen. De vraag is of de ministers er vertrouwen in hebben of deze regering het echt wel gaat doen, aldus Dijsselbloem.

Wiebes niet te spreken over Griekse plannen

Ook staatssecretaris Wiebes van Financiën liet zich voorafgaand aan de bijeenkomst van de Eurogroep negatief uit over de Griekse hervormings- en bezuinigingsplannen. "De Grieken hebben stappen gezet, maar niet voldoende."

Wiebes neemt in Brussel de taken waar van minister Dijsselbloem. Ook hij is bang dat de Grieken de plannen niet volledig zullen uitvoeren.

"Ik weet niet of de Griekse regering dit wel echt wil", zei hij. "Tijdens het referendum zijn deze hervormingen op hun eigen advies weggestemd. Het vertrouwen heeft een deuk opgelopen bij mij en mijn collega's."

"De onderhandelingen zullen pas beginnen als aan alle voorwaarden is voldaan", zei Wiebes. "Het draait om meer dan alleen het aannemen van wetten."

Duitse minister Schäuble: situatie Griekenland niet hoopvol

Schäuble

Ook de Duitse minister van Financiën Schäuble toonde zich pessimistisch bij aankomst in Brussel. Hij benoemde, net als Dijsselbloem en Wiebes, het geschonden vertrouwen in de Grieken. Schäuble gaf aan dat het kwijtschelden van schulden volgens de huidige Europese verdragen niet mogelijk is. Evenals de anderen verwacht hij moeizame gesprekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl