De kwestie draaide om de aanbesteding van de nieuwe Sprinter-treinen
NOS Nieuws

'Topman Bombardier ontslagen voor omkopen NS-consultant'

De topman van de Belgische tak van de treinbouwer Bombardier is ontslagen vanwege de smeergeldaffaire waarbij een externe consultant van de Nederlandse Spoorwegen betrokken was. Dat meldt de Belgische krant De Standaard.

De NS kwam in mei met de zaak naar buiten. Gebleken was dat Bombardier in 2012 een externe NS-consultant 7000 euro had betaald voor vertrouwelijke informatie over het Nederlandse bedrijf. Bombardier deed mee met de aanbestedingsprocedure voor de nieuwe Sprinter en wilde weten wat de voorkeuren van de Nederlanders waren.

Volgens De Standaard kwam de consultant tijdens diverse Bombardier-vergaderingen in België de wensen van de NS toelichten. De treinbouwer wilde zo een voorsprong krijgen op concurrenten. Het bedrijf trok zich later overigens terug uit de aanbestedingsprocedure.

Bombardier kondigde in mei al "gepaste maatregelen" aan vanwege de smeergeldaffaire. Het bedrijf bevestigt nu tegen De Standaard dat de topman niet meer in dienst is, maar wil er verder niets over kwijt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl