NOS Nieuws

NS: consultant verkocht informatie aan treinbouwer

Een externe consultant van de NS heeft drie jaar geleden vertrouwelijke informatie verkocht aan een medewerker van de Canadese treinbouwer Bombardier. De consultant, Richard de L., kreeg 7000 euro voor de gegevens, meldt de NS na onderzoek door een onderzoeksbureau.

De L. was namens de NS betrokken bij de aanschaf van 118 treinen van de Sprinter 'Nieuwe Generatie', die in 2018 wordt opgeleverd. Met die deal is zo'n 500 miljoen euro gemoeid.

Niet beïnvloed

De L. heeft de vertrouwelijke informatie geleverd tijdens de aanbesteding van de Sprinter, maar de NS concludeert dat dat de aanbesteding niet heeft beïnvloed. Bombardier trok zich overigens later terug uit de aanbesteding.

Verder blijkt dat de consultant geen andere betalingen heeft ontvangen van Bombardier of van andere NS-leveranciers. Ook zijn er geen andere bewijzen van niet-integer handelen gevonden toen hij voor NS werkte. "Dit geldt ook voor de periode dat de consultant, als NS-medewerker en later als extern consultant, betrokken was bij de aankoop van de V250-trein van AnsaldoBreda", meldt de NS.

Omkoping

Een paar maanden geleden werd bekend dat de NS onderzoek ging doen naar omkoping bij de aanschaf van treinen. Het onderzoek richtte zich in het bijzonder op De L. Het contract met de consultant is toen onmiddellijk beëindigd.

Bombardier bevestigt dat de consultant de informatie tegen betaling heeft gegeven. Volgens het Canadese bedrijf zijn interne procedures en regels geschonden.

De treinenbouwer meldt daarnaast dat de gegevens de aanbesteding niet hebben beïnvloed. Het bedrijf rondt een eigen onderzoek binnenkort af en neemt dan "gepaste maatregelen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl