Handelaren kijken naar de tv op de New York Stock Exchange
NOS Nieuws

'Computerproblemen VS niet veroorzaakt door hackers'

De technische problemen bij de effectenbeurs in New York en luchtvaartmaatschappij United Airlines zijn niet veroorzaakt door hackers. Dat zegt een woordvoerder van Homeland Security, het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. De storing veroorzaakte zowel bij United als bij de New York Stock Exchange (NYSE) grote problemen.

Homeland Security heeft nauw contact met zowel de belangrijkste Amerikaanse effectenbeurs als de luchtvaartmaatschappij. Uit dat contact is gebleken dat er geen sprake is van kwaadwillenden die het computernetwerk plat wilden leggen. Waardoor de problemen wel veroorzaakt zijn, is niet bekend.

Eerder vandaag werden de toestellen van United Airlines aan de grond gehouden vanwege een computerstoring. Duizenden reizigers liepen vertraging op en vluchten werden geannuleerd. Na ruim anderhalf uur was de storing verholpen.

Toen de eerste toestellen van United weer konden vertrekken, werd er een grote storing ontdekt bij de effectenbeurs. De handel werd stilgelegd. Ook waren er problemen met de website van de krant The Wall Street Journal. Wat daar aan de hand was, kon Homeland Security niet zeggen.

Witte Huis

Homeland Security heeft ook contact gehad met het Witte Huis. Een woordvoerder van president Obama liet weten dat de regering de vinger aan de pols houdt. "We zijn ons er zeer van bewust welke risico's er op internet bestaan."

Hij doelde op een hack vorige maand bij een belangrijke Amerikaanse overheidsinstantie. Hackers slaagden erin het computersysteem binnen te dringen. De inbrekers maakten daarbij wellicht gevoelige informatie buit. In totaal werden mogelijk ruim vier miljoen overheidsmedewerkers getroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl