De Griekse en Europese vlag in Athene
NOS Nieuws

'Ik wil geloven dat dit nu het Griekse dieptepunt is'

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

Ondernemers in Griekenland hebben steeds meer last van de cash crunch in het land. Consumenten doen alleen nog maar noodzakelijke uitgaven, nu ze al meer dan een week maximaal 60 euro per dag kunnen pinnen.

Giorgos Kolaros is 75 en heeft een kapperszaak in het centrum. In de vijftig jaar dat hij zijn zaak heeft ging het nog nooit zo slecht. "Mijn klanten zijn gewoon verdwenen! Ze komen niet meer, want ze hebben geen geld."

Verderop in de straat zit een wasserette. De 33-jarige eigenaar Alexandros Tampakopoulos heeft de zaak van zijn vader overgenomen. Er is nog wel klandizie, dankzij de buitenlandse gasten van de vele hotels die in de buurt zitten.

"Maar er komen veel minder Grieken om hun kleren te laten wassen", zegt Tampakopoulos. "Mensen gebruiken het geld dat ze hebben voor eerste levensbehoeften als medicijnen en eten."

Hij wil zich niet al te veel zorgen maken over de economische situatie. "Ik wil geloven dat dit nu het dieptepunt is. Ik weet dat het nog slechter kan, maar ik hoop dat het snel de goede kant op gaat."

Angst voor onbetaalde rekeningen

Christos Kovretzidis is accountant en belastingadviseur, met een kantoortje in de wijk Koukaki. Zijn eenmanszaak is dagelijks geopend van 08.30 tot 20.00 uur, maar hij heeft nog maar amper iets te doen. Terwijl we bij hem zijn, komt een klant binnen. "Da's de eerste vandaag en het is al 12.00 uur."

Hij regelt financiële zaken voor zo'n vijftig bedrijven. "Betalingen tussen bedrijven liggen sinds een paar dagen stil. Ze leveren elkaar geen diensten meer, ze zijn te bang dat rekeningen daarna niet betaald worden."

70 cent op zak

Een oudere dame, klant nummer twee, komt bij hem langs om een jaarlijkse belasting te betalen. "En hierna ga ik naar de bank voor geld. Ik heb nog maar 70 cent op zak", zegt ze.

  • Leen Kraniotis / NOS
    Giorgos Kolaros
  • Leen Kraniotis / NOS
    De kapperszaak van Giorgos Kolaros
  • Leen Kraniotis / NOS
    Alexandros Tampakopoulos
  • Leen Kraniotis / NOS
    De vader van Tampakopoulos helpt nog steeds mee in de wasserette
Christos Kovretzidis in zijn kantoor

Ze heeft net een pinpas gekregen, zodat ze een deel van haar pensioengeld kan pinnen."Oh, nee, 1 euro en 20 cent", zegt ze nadat ze haar munten uit haar portemonnee heeft gevist.

In een bloemenzaak tegenover het accountantskantoortje is het doodstil. "We zijn een bekende winkel in deze buurt, we bestaan al zestig jaar", zegt de verkoper. "Maar nu komen er nog maar twee of drie klanten per dag. Dat is triest."

Griekse ondernemers zitten zonder klanten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl