De hoofdingang van het UMC in Leiden
NOS Nieuws

Bestuurders universitaire ziekenhuizen declareren uitbundig

Bestuurders van universitair medische centra hebben de afgelopen jaren dure hotelovernachtingen en prijzige flessen wijn gedeclareerd. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat de bonnetjes van bestuurders van de acht universitaire medische centra opvroeg.

De universitaire ziekenhuizen betaalden ook leuke extraatjes tijdens dienstreizen. Een bestuurder van het UMC Groningen die voor een congres naar Suriname ging, had een dolfijnentrip op kosten van het ziekenhuis op het programma staan, net als een meerdaagse excursie naar de binnenlanden.

Alcohol tijdens lunch

Bij het Maastricht UMC worden er bij de lunch soms vier glazen alcohol per persoon gedronken. Volgens het ziekenhuis is dat passend bij het functioneringsniveau van de leden van de raad van bestuur.

Ook bij het Erasmus MC in Rotterdam wordt er tijdens de lunch alcohol gedronken. Het ziekenhuis zegt dat het mag, mits er niet aansluitend wordt gewerkt. De drankrekening van het UMC in Leiden was in 2013 en 2014 met 4100 euro het hoogst.

Ook wordt er overnacht in chique hotels. Een bestuurder van het Radboudumc sliep twee nachten in het Radisson Hotel in Londen voor 578 euro per nacht.

Vakbond is kwaad

Vakbond FNV reageert tegenover RTL woedend: "Wij krijgen tijdens cao-onderhandelingen altijd te horen dat er niks extra's bij kan. In sommige ziekenhuizen hebben ondernemingsraden het declaratiegedrag aan de orde gesteld bij de raad van toezicht. Daar kregen ze geen gehoor."

Eerder bleek al dat universiteitsbestuurders de declaratieregels omzeilden. Een meerderheid in de Tweede Kamer wilde naar aanleiding van dat bericht een onderzoek naar het declaratiegedrag van bestuurders in de publieke sector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl