De afgelopen tijd heeft Egypte geregeld te maken met geweld, zoals op 19 juni in Caïro
NOS Nieuws

Sinaïwoestijn is wespennest voor president Sisi

Het is niet voor het eerst dat de Egyptische autoriteiten in hun maag zitten met geweld in de Sinaïwoestijn, maar deze keer is het verzet wel heel hardnekkig. Volgens correspondent Sander van Hoorn zit Islamitische Staat achter het geweld van de afgelopen dagen. "IS wil in de Sinaï uiteindelijk een kalifaat stichten."

Vandaag vielen bij aanvallen op checkpoints en politiebureaus tientallen slachtoffers.

De afgelopen dagen had Egypte ook met terrorisme te maken. Het geweld van vandaag was in het noorden van de Sinaï bij het plaatsje Sjeik Zuweid. "Er wordt daar nog steeds gestreden", zegt Van Hoorn. "Meestal was het bij terroristische acties een kwestie van hit and run, maar nu blijven opstandelingen doorvechten. Het lijkt erop dat ze het dorpje willen houden, terwijl ze tot nu toe na hun acties weer verdwenen."

'Dit hebben we nog niet gezien in de Sinaï'

Smokkelroutes

Dat de aanslagen van vandaag op meerdere plaatsen en op hetzelfde tijdstip waren, duidt volgens Van Hoorn op een goed gecoördineerde actie.

Daarbij hebben ze het de Egyptische militairen moeilijk gemaakt door in de omgeving van Sjeik Zuweid mijnen te leggen. "Daardoor kon het leger geen versterking aanvoeren. Die versterking kwam daarna uit de lucht in de vorm van F16's die stellingen van IS bombardeerden."

Ook in het verleden kregen politie en leger moeilijk vat op geweld in de Sinaï. "Er zijn daar veel smokkelroutes en rebellen waren al actief voordat IS zich ermee bemoeide."

Armoede

Vorig jaar sloten ze zich aan bij IS "Het zijn vooral gelegenheidsbelangen die daarin meespelen. Het sentiment in de Sinaï is dat alles beter is dan het Egyptische leger. Traditioneel voelt de bevolking zich achtergesteld. Er is veel werkloosheid en armoede, vooral in het noorden, en dat is de voedingsbodem voor het verzet."

Als het aan president Sisi ligt wordt harder tegen terrorisme opgetreden. Van Hoorn: "Maar zijn voorgangers Mubarak en Morsi deden dat ook al. De vraag die je in Egypte hoort is dan ook of meer militair geweld wel de oplossing is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl