Een bezoeker staat in de wachtrij voor een nieuwe attractie in de Efteling
NOS NieuwsAangepast

Hitte in Nederland: afzien in de zon voor een achtbaanritje

Het is vandaag op sommige plaatsen bijna 35 graden geworden. Hoe gaat Nederland om met de eerste dag van wat waarschijnlijk een hittegolf wordt?

Het was, sinds het begin van de weermetingen, nog niet eerder zo warm op 1 juli als dit jaar. In De Bilt kwam de temperatuur om 14.20 uur uit op 31,7 graden. Het eerdere record stamde uit 1961, toen werd het 31,5 graden. Het werd vandaag het warmst in Woensdrecht en Volkel. Daar werd het 34,9 graden.

Lange wachtrijen

Bij de nieuwe achtbaan Baron 1898 in de Efteling stonden vandaag enorme wachtrijen. Duizenden mensen moesten zo'n tweeënhalf uur wachten voordat ze een ritje van 130 seconden kunnen maken in de attractie die vandaag geopend is. Volgens een twitteraar is zeker één bezoeker onwel geworden in de wachtrij.

Het pretpark nam in de loop van de ochtend maatregelen in verband met het warme weer. Vorige week werden al twee waterfonteintjes naast de wachtrij geplaatst en tien parasols moesten zorgen voor de nodige schaduw.

Die werden volgens bezoeker Olaf Wesel te laat opgezet. Hij moest bijna twee uur wachten totdat hij zijn ritje kon maken, kwart voor twaalf was hij aan de beurt. Wesel zegt ruim negentig procent van de tijd in de volle zon te hebben gewacht. "Niet echt handig. De parasols lagen op de grond en zijn ze nu pas aan het opzetten. Beetje laat, vind je ook niet?"

Waterverbruik

In Nederland werd dinsdag ongeveer 30 procent meer water verbruikt dan op een normale dag, zo blijkt uit cijfers van Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland. De komende dagen, als het kwik nog verder stijgt, zal het verbruik mogelijk oplopen tot 50 procent meer dan normaal. De piek doet zich vooral aan het begin van de avond voor. Dat komt doordat veel mensen hun tuin sproeien en een extra douche nemen.

Huisvuil

Door de tropische hitte wordt donderdag en vrijdag het huisvuil in Utrecht een uur eerder opgehaald dan normaal. Ondergrondse containers zullen net als in Amsterdam twee uur eerder, vanaf 06.00 uur leeggehaald worden. Hier moeten de vuilnismannen vanaf woensdag vroeger hun bed uit. In Den Haag en Rotterdam zijn er geen wijzigingen in de roosters.

Luchtbedwaarschuwing

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt strandgangers voor een aflandige wind. Daardoor kunnen luchtbedden makkelijk afdrijven, stellen zij. "De aflandige wind is een extra risico. Drijvende objecten zoals opblaasbootjes kunnen dan de zee op geblazen worden."

Veel reddingsbrigadeposten zijn al open vanwege de tropische weersvoorspellingen voor de komende dagen. Normaal gaan de posten pas open in de zomervakantie. De brigade is al verschillende keren in actie gekomen. "Door de oostenwind zijn er ook meer kwallenbeten. Verder hebben we al een paar mensen die in nood waren uit het water gehaald."

Verkoelend voetbad

Leerlingen op een basisschool in Zeist hebben plastic bakjes uitgedeeld aan bewoners van een verzorgingshuis zodat ze een verkoelend voetbad kunnen nemen. De scholieren vragen met de actie namens het Nationaal Ouderenfonds aandacht voor de gezondheidsgevaren van extreme hitte.

  • ANP
    Bewoners van het verzorgingstehuis genieten van de voetenbadjes
  • ANP
    Kinderen blazen de voetenbadjes op
  • ANP
    Een jongen helpt een vrouw haar schoenen uit te doen
  • ANP
    Een leerling deelt ijsjes uit
  • ANP
    Met de actie willen de leerlingen aandacht vragen voor gezondheidsgevaren

Sportevenementen

De organisaties van grote sportevenementen nemen de nodige maatregelen tegen de hitte. Vandaag is besloten dat er langs het parcours van de Tour de France in Utrecht vijftien extra tijdelijke waterpunten komen. De Tour gaat zaterdag van start.

De organisatie van het WK Beachvolleybal in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam heeft alle tickethouders een mail gestuurd met een lijstje voorzorgsmaatregelen die zij kunnen nemen. Ook zijn er douches geplaatst rondom het stadion bij de Hofvijver, omdat de organisatie veel bezoekers in badkleding verwacht.

Op het tennistoernooi Wimbledon wordt vandaag mogelijk het hitterecord gebroken. Daarom zijn er minder toeschouwers welkom. Bij de vrouwelijke tennissters is een hitteregel van kracht: als er een derde set komt, volgt een extra lange pauze tussen de tweede en derde set. Verschillende Nederlandse voetbalclubs beginnen hun oefenpotjes en trainingen vroeger of juist later de komende dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl