In 2010 was het ook warm: het publiek bij de Tour krijgt verkoeling
NOS Sport

Sportwereld anticipeert op hitte

De hoge temperaturen in Europa dwingen de organisaties van de grote sportevenementen maatregelen te treffen voor deelnemers en publiek. Waterpunten, vernevelaars, ventilatoren en extra pauzes moeten het de sporters en supporters zo draaglijk mogelijk maken.

Langs het parcours van de Tour de France in Utrecht komen vijftien extra tijdelijke waterpunten. Dat heeft de gemeente dinsdag bepaald vanwege de te verwachten hitte zaterdag. Langs de route waren al 21 waterpunten gepland, nu zijn dat er dus 36.

Ook bij de posten van de EHBO is komend weekeinde water te krijgen. Vrijwilligers zullen bezoekers tijdens de start van het grote wielerevenement tips geven over hoe het beste om te gaan met de warmte. Op meerdere plaatsen worden zogenoemde 'schaduwplekken' gemaakt.

Het parcours van de tijdrit, die zaterdag verreden wordt, loopt grotendeels door het bebouwde deel van de stad. De publieksruimtes liggen verspreid over de stad, in parken en op pleinen. Op beeldschermen kunnen mensen de openingsrit van de Tour de France volgen.

Hitterecord op Wimbledon?

Op Wimbledon wordt vandaag mogelijk het hitterecord van 1976 gebroken. Het werd toen ruim 34 graden. En daarom neemt de organisatie maatregelen. Zo wordt het aantal toeschouwers teruggebracht van 39.500 naar 38.000. Ook wordt de fans afgeraden aan te sluiten in de queue - de lange rij wachtenden buiten het stadion die hopen een kaartje te kunnen bemachtigen. De EHBO-posten worden verdubbeld en er zullen ijsvesten aanwezig zijn.

Met deze temperaturen gaat ook de hitteregel van kracht bij de vrouwen. Als er een derde set komt, dan volgt tussen de tweede en derde set een extra pauze. Er wordt de vrouwen in dat geval aangeraden een koude douche te nemen.

Eredivisieclubs: zo vroeg mogelijk

Verschillende eredivisieclubs passen hun programma aan, omdat het tropisch heet wordt de komende dagen. Oefenpotjes en trainingen beginnen vroeger of juist later, zodat de spelers niet op het heetst van de dag op het veld hoeven te staan.

Feyenoord meldde dinsdag dat er op donderdag en vrijdag een half uurtje vroeger wordt getraind vanwege de hitte. En zaterdag wordt de oefenwedstrijd tegen SC Feyenoord (de amateurtak van de profclub) vervroegd van half drie 's middags naar elf uur 's ochtends. ADO Den Haag, De Graafschap, Excelsior en Vitesse trainen deze week eveneens wat vroeger. NEC schrapte zelfs alle middagtrainingen deze week en verlengde de ochtendsessies. Willem II trainde dinsdag al vroeger.

SC Heerenveen heeft het programma voor de open dag op zaterdag aangepast en laat die dag waterattracties aanrukken. Ook zijn er bepaalde onderdelen van de open dag naar binnen verplaatst.

Vernevelaars voor de paarden

Ook de organisatoren van het internationale concours hippique Outdoor Gelderland, dat donderdag op Papendal begint, houden rekening met de bijzondere weersomstandigheden. Ze hebben vernevelaars laten aanrukken om de deelnemende paarden verkoeling te bieden en in de stallen zijn grote ventilatoren geplaatst.

Paarden kunnen over het algemeen goed presteren in de hitte, maar het is essentieel ze nadien af te koelen met water, een wandelingetje te laten maken en voldoende drinken te geven om het zouttekort aan te vullen. Voor de toeschouwers zijn ook extra schaduwplekken gecreëerd en watertappunten geregeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl