De bezorgers kwamen eerder dit jaar ook al in actie
NOS Nieuws

Bonden dreigen met acties bij PostNL

Er dreigen acties bij PostNL. De vakbond FNV wil dat het bedrijf de arbeidsvoorwaarden voor duizenden zelfstandige pakketbezorgers verbetert. De FNV heeft PostNL een ultimatum gesteld tot donderdag 12.00 uur om alsnog met de vakbondseisen in te stemmen.

"Het hangt op een paar dingen. Uiteraard gaat het ook om het salaris, maar dat is niet alles", zegt vakbondsbestuurder Reinier Stroo van FNV Transport & Logistiek. "We willen een uurtarief in plaats van de weekvergoeding die PostNL voorstelt. Een weekvergoeding betekent in de praktijk namelijk vaak dat je pakketten kunt bezorgen tot je een ons weegt. Dat vinden wij niet eerlijk."

Uren draaien

Stroo wijst er op dat zelfstandige bezorgers veel uren draaien. "Ze maken vaak een 50-urige werkweek. Minstens. En hoe langer de werkweek, hoe lager het uurtarief uitpakt.''

De FNV wil ook een streep halen door de sollicitatieplicht. "Voor de mensen die in loondienst willen geldt dat ze moeten solliciteren. Dat is onzinnig, want die mensen werken al jaren voor PostNL. Dus als ze niet goed genoeg waren, zou het bedrijf hen al lang aan de kant hebben gezet."

De kwestie hangt samen met het voornemen van PostNL een deel van de zelfstandige pakketbezorgers in loondienst te nemen. Het bedrijf streeft er naar meer eigen medewerkers te krijgen. PostNL komt daarmee tegemoet aan kritiek op constructies waarbij medewerkers als zzp’er met minder belastingafdracht en minder zekerheden werken.

Teleurgesteld

PostNL is teleurgesteld in de houding van de FNV. "We bieden echt wat aan en geven zelfstandige ondernemers een echte keuze", zegt woordvoerder Herbert Brinkman. "We snappen niet waarom de vakbond zelfstandigen duurder wil maken dan eigen medewerkers." Brinkman zegt dat PostNL zich nog beraadt op het ultimatum.

FNV-bestuurder Schroo wil nog niet kwijt wat er gebeurt na het verstrijken van het ultimatum. "Of er dan meteen acties komen? Dat zeg ik lekker niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl