NOS Nieuws

Asscher juicht 'werknemersplan' PostNL toe

Asscher noemt plan PostNL een positief signaal

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is blij met het voornemen van PostNL om een deel van de zelfstandige pakketbezorgers een contract te geven. Volgens de vicepremier is het besluit van het postbedrijf niet los te zien van de maatschappelijke discussie die erover is ontstaan. "En dat is terecht."

Asscher heeft de details van de afspraken nog niet gezien. "Wat ik erover lees is dat PostNL erkent dat een aantal werknemers eerder een werknemer is dan een zelfstandige."

De minister vindt het een positief signaal dat het bedrijf daar niet langer tegen blijft strijden. Volgens Asscher helpt het voornemen van PostNL bij de "soms ingewikkelde discussie" die bedrijven hebben over wanneer iemand een ondernemer is of niet. De minister strijd al langer tegen de zogenoemde schijnconstructies; de Eerste Kamer stemde vorige week in met Asschers wet die de schijnconstrucies moet aanpakken.

Fatsoenlijke arbeidsmarkt

De vicepremier meldt dat hij geen druk heeft uitgeoefend op PostNL, maar zegt wel dat hij met de sector in gesprek is geweest. "Ik heb in mijn gesprekken met PostNL steeds aangegeven dat het van eminent belang is, dat je een fatsoenlijke arbeidsmarkt wil, waarbij je ruim baan wil geven aan ondernemers, maar waarbij echte werknemers ook als zodanig behandeld worden."

Asscher zegt dat hij geen directe invloed heeft gehad op dit besluit van PostNL. "Maar het past wel bij de boodschap die het kabinet consistent uitdraagt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl