NOS Nieuws

'Tsipras had geen keus'

'De Griekse regering kon niet anders'

"Het kon echt niet anders, de regering had geen keus", zegt verslaggever Eva Wiessing over het besluit van de Griekse regering om de banken morgen te sluiten. Ze denkt dat de banken waarschijnlijk meerdere dagen zullen dichtblijven. "Misschien wel de hele week."

Veel Grieken zagen de beslissing van de regering-Tsipras vandaag al aankomen en namen daarom massaal geld op, net als in de afgelopen dagen. Volgens Griekse media werd er gisteren 1 miljard euro gepind. In een normaal weekend is dat zo'n 30 miljoen euro.

Bij de lange rijen voor de pinautomaten liepen de spanningen soms hoog op. "Ik kwam 40 euro pinnen, maar iedereen pint 500 of 600 euro", zegt een man in Athene. "Daardoor kan ik nu niet eens 40 euro pinnen."

"Ik ben heel bezorgd", laat een vrouw weten. "Ik heb genoeg van de hele situatie. Ik ben ongerust, ik vind dat we niet goed bezig zijn."

Paniek

Volgens Wiessing kan het geen makkelijke beslissing voor Tsipras zijn geweest om de banken morgen te sluiten. Syriza, Tsipras' partij, hoopt dat de bevolking zondag in een referendum tegen bezuinigingen stemt. Maar als er chaos in het land uitbreekt, is dat niet aannemelijk.

"Als de mensen niet bij hun geld kunnen komen, in paniek raken, boos worden op de regering, zullen ze zondag misschien juist wel 'ja' stemmen, dus vóór de bezuinigingen. En wat moet die linkse partij dan?"

Een vrouw in Athene vindt dat de Grieken hun tijd aan het verdoen zijn. "De meeste Grieken zullen toch 'ja' stemmen. We hebben een schuld en die moeten we afbetalen."

Tsipras is er alles aan gelegen dat de bevolking tegen bezuinigingen stemt, want dan staat hij sterker in zijn onderhandelingen met de geldschieters uit Europa en van het IMF. "Maar de eerste zorg voor de Grieken is toch of ze nog wel bij hun spaargeld kunnen", zegt Wiessing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl