Verwoestingen in Gaza
NOS Nieuws

Palestijnen leveren bewijsstukken Gaza-oorlog af bij Strafhof

Een Palestijnse delegatie heeft bewijsstukken afgeleverd bij het Internationaal Strafhof in Den Haag die moeten aantonen dat Israël oorlogsmisdaden heeft begaan gedurende de Gaza-oorlog.

Maandag maakten VN-onderzoekers bekend dat zowel Israël als Hamas het internationale recht heeft geschonden tijdens de Gaza-oorlog van vorig jaar zomer. Die schendingen zijn mogelijk te beschouwen als oorlogsmisdaden, oordeelde het VN-rapport.

De oorlog kostte aan 2261 Palestijnen en 73 Israëliërs het leven. Aan Palestijnse zijde vielen voornamelijk burgerslachtoffers, aan de Israëlische kant werden merendeels militairen gedood.

Manipulatie

Het Internationaal Strafhof onderzoekt mogelijke oorlogsmisdaden door de strijdende partijen. De Palestijnen traden in april toe tot het VN-hof en hopen met het aanleveren van bewijsmateriaal het onderzoek sneller te laten verlopen.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken ziet het Palestijnse bezoek aan Den Haag als "een poging om het Strafhof te manipuleren". De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, die de delegatie naar Den Haag leidde, zei dat hij met de aanklagers afspraken had gemaakt over een bezoek aan de Gazastrook.

Daarvoor is het Strafhof afhankelijk van Israël, aangezien bezoekers alleen via Israëlische grensovergangen Gaza kunnen binnengaan. De grensovergang met Egypte blijft om veiligheidsredenen gesloten.

Israël, geen lid van het Strafhof, zegt dat de eigen militairen "conform internationale richtlijnen" hebben gehandeld in de Gaza-oorlog en is alleen Hamas schuldig aan schending van het internationaal recht.

Volgens Hamas heeft uitsluitend Israël zich schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl