Een Palestijns jongetje speelt voetbal op de ruïnes na de oorlog in 2014
NOS Nieuws

VN: Israël én Gaza schonden internationaal recht

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

Door correspondent Monique van Hoogstraten

Zowel Israël als Gaza heeft het internationaal recht geschonden tijdens de oorlog vorig jaar zomer. Dat zegt de VN-Mensenrechtenraad in een langverwacht onderzoek naar de oorlog waarbij 2261 Palestijnen en 73 Israëliers werden gedood.

Israël wordt verweten dat het een verwoesting ‘zonder precedent’ heeft aangericht in Gaza, waaronder nog generaties zullen lijden. Met name de luchtaanvallen die de burgerbevolking troffen en het gebruik van onnauwkeurige zware artilleriegranaten in dichtbevolkt gebied, worden Israël zwaar aangerekend.

Hamas wordt beschuldigd van directe en doelbewuste aanvallen op Israëlische burgers met raketten en mortiergranaten. Ook wordt de executie van ‘collaborateurs’ in Gaza als oorlogsmisdaad genoemd.

Partijdig

De Israëlische regering van premier Netanyahu heeft het rapport direct als ‘partijdig’ terzijde geschoven. “De commissie is ingesteld door een raad die zichzelf Mensenrechtenraad noemt, maar alles doet behalve zorg dragen voor mensenrechten”, zei de premier.

Israël weigerde mee te werken aan het onderzoek. De commissie had daardoor ook geen toegang tot Gaza en de Westelijke Jordaanoever. De onderzoekers baseerden zich op zo’n 280 interviews en 500 geschreven verklaringen.

Hamas zegt tevreden te zijn over "een aantal paragrafen" waarin de bezetting van Palestijns gebied door Israël aan de orde komt, maar stelt dat "slachtoffer en dader ten onrechte gelijk worden gesteld".

Onderzoeksleider Rolando Gomez presenteert het VN-rapport

De start van het onderzoek, dat uiteindelijk elf maanden duurde, was onstuimig. De voorzitter, William Shabas, stapte op nadat bleek dat hij eerder advieswerk had gedaan voor de PLO. Daardoor was hij volgens Israël bij voorbaat partijdig.

Politieke realiteit

Het rapport zou gebruikt kunnen worden voor vervolging door het Internationaal Strafhof, maar het lijkt niet waarschijnlijk dat dat snel zal gebeuren.

Tekenend voor de geringe invloed van het rapport op de politiek, is de eerste aanbeveling in het rapport zelf, namelijk om het rapport serieus te nemen.

“In het voortdurende nalaten van het implementeren van aanbevelingen (van talloze onderzoeken door talloze VN-organen) ligt de kern van het steeds weer opleven van het conflict”, stelt het rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl